REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmJocul întâmplării


Țăcăniții (Les Percutés)
     După ce au chefuit la o aniversare, patru inspectori de poliție, ajung la o bancă. Aici, din cauza unei neînțelegeri, sunt considerați autorii unui hold-up și devin adevărate ținte mobile pentru echipajul de poliție venit la fața locului. Cei patru reușesc, însă, să se salveze atât pe ei, cât și niște saci cu bani și se refugiază într-un spital psihiatric din câmpie.
     Poate că niciodată ca acum nu e mai potrivită vorba românească: „n-aduce anul ce aduce ceasul!”. Căci, iată, după ce a trecut mai bine de un an de când pe marile noastre ecrane n-am văzut nici măcar un milimetru de peliculă dintr-un film românesc în premieră, și, când ne așteptam mai puțin, în fine!, un film românesc sau „pe jumătate” românesc se lansează!
     Să luăm, așadar, eforturile Casei Atlantis Film București care, colaborând cu Alizés Films Paris și Cinévision Bruxelles, ne oferă această plăcută surpriză. Să menționăm numele producătorilor români: lon Marinescu și Lucian Gologan și să vă spunem că, regizorul francez Gérard Cuq a realizat până la Țăcăniții, patru filme de ficțiune (Homicid conjugal, Scandal în noapte, Pe muchie de cuțit, Moarte prin hipnoză) toate  thriller-uri turnate în România cu o echipă, în marea majoritate, română (actori, operatori, scenografi etc.) și toate făcând parte din seria Verigo, finanțată de canalul TV - M6. Să adăugăm că Țăcăniții este o parabolă tragi-comică „îmbrăcată” în policier, că în desfășurarea acțiunii și în dezvoltarea psihologiei personajelor, glisările între real și ireal, normal și anormal sunt frecvente și că motto-ul sub semnul căruia se desfășoară întregul film este: „De ce vă temeți de moarte?! Infernul e aici!”.
     Vă recomandăm să vedeți aceasta coproducție europeană realizată cu sprijin financiar „Euroimages”. Nu de alta, dar cine știe când vom mai vedea un film românesc!
 
 
 
(Timpul liber, supliment România liberă)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: gerard cuq, madalina rosca, tacanitii, viorica bucur

Opinii: