REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmHyperFest 2016


     Festivalul Internațional de Film Studențesc HyperFest din acest an este o abordare actualizată a evenimentului organizat, de 15 ani încoace, de către Universitatea Hyperion. Dedicat regizorului Geo Saizescu, profesor la catedra Regie de film a școlii, festivalul a fost organizat de un grup de absolvenți. Așa cum spunea Vlad Leu, prodecan al Facultății de Film, aceasta e cea mai bună experiență pentru un producător. Avram Iclozan a făcut selecția filmelor și a fost manager al HyperFest 2016.
În seara de deschidere a fost proiectat filmul Dublu, regizat de Catrinel Dănăiață, cadru didactic la Facultatea de Film. Actorii Corina Moise, Dorian Boguță, Ștefana Samfira și directorul de fotografie Pătru Păunescu au fost prezenți la întâlnirea cu publicul.
     Proiecțiile și masterclass cu Dorotheea Petre, Radu Nicoară, Nap Toader au avut loc la Cinema Europa, o sală cam uitată de spectatori, chiar dacă se află foarte aproape de centrul orașului.  Filmele de școală de la multe universități europene au fost jurizate de regizorii Catrinel Dănăiață, Andrei Chiriac și Radu Potcoavă, actrița Anemona Niculescu și directorul de fotografie Pătru Păunescu.  
Radu Potcoavă și Pătru Păunescu au fost impresionați de calitatea unor scurtmetraje, mai ales producții ale școlii germane de film.
Filmele românești premiate au fost: Toate fluviile curg în mare (regia Alexandru Badea, Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc), A While Ago (regia Stela Pelin, Mențiune specială pentru scurtmetraj românesc), Guilty for Freedom (regia Mihai Adrian Stanciu, Mențiune specială pentru scurtmetraj românesc), Matei (regia Andreea Simion, Mențiune specială pentru Cel mai bun rol – Matei Cojocaru), Ofițer (regia Ștefan Zaharia, Premiul publicului).
     În fiecare seară a festivalului au fost programate filme românești, producții recente. La proiecția cu filmul Câini, al lui Bogdan Mirică, l-am întâlnit pe Ioan Tiberiu Dobrică, elev în clasa a XI-a la Liceul ”Dinu Lipatti” – clasa de Actorie. Tiberiu a jucat în miniseria Valea mută, producția HBO regizată de Marian Crișan. Cinema Europa a avut multă animație în cele câteva zile de festival.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
   
(29.11.2016)


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: avram iclozan, hyperfest 2016, hyperfest international student film festival, universitatea hyperion, vlad leu

Opinii: