REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Guvernul anunță noi măsuri de protecție pentru artiștii independenți


     Guvernul a anunțat, în conferința de presă de azi, că toate persoanele care funcționează ca Persoană Fizică Autorizată precum și cele care au Contracte de Drepturi de Autor sau alte forme de activitate independentă vor beneficia de fonduri guvernamentale în limita a 75% din salariul mediu pe economie, în baza unei declarații pe proprie răspundere, cu o cerere la AJOFM, plata făcându-se în termen de 15 zile.
     „În baza dialogului permanent cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi cu Ministerul Justiţiei am găsit cea mai bună variantă pentru a veni în ajutorul artiştilor independenţi, care au lege specială de reglementare. Pe această cale îi mulţumesc premierului Ludovic Orban pentru deschiderea şi înţelegerea acordată. Demersurile realizate au fost fundamentate pe consultări cu reprezentanţi ai sectorului independent, principalii beneficiari ai măsurii de protecţie socială.
     Suntem în continuare deschiși colaborării și propunerilor venite din partea reprezentanților sectorului cultural. Este lăudabil că românii se mobilizează în astfel de momente și se implică prin initiative și fapte pentru a trece cu bine această perioadă. Vreau să subliniez că în spaţiul public au apărut informaţii care nu reflectă corect procedura pe care Guvernul urmează să o implementeze. Instituţia către care ar trebui să se îndrepte persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturi de autor şi drepturi conexe este Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) prin agenţiile teritoriale”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.
     Vlad Alexandrescu: „Nimeni nu trebuie să fie exclus sau uitat. Pentru că prin declararea pandemiei cu Covid 19 la nivel mondial și prin declararea stării de urgență pe teritoriul țării, unor categorii de cetățeni li s-a interzis posibilitatea de a-și exercita activitatea de pe urma căreia își puteau in mod normal asigura existența. În temeiul articolului 22 alineatul 1 din Constituția României, al articolului 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, precum și al articolelor 1 și 7 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, Guvernul României a înțeles obligația de a asigura cetățenilor țării dreptul la viață.”
     La începutul săptămânii, senatorul USR Vlad Alexandrescu, fost Ministru al Culturii, a adresat un memoriu la Ministerul Culturii, la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, la Ministerul de Finanțe și la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri cerându-le să ia măsuri de urgență pentru a-i susține pe cei peste 10.000 de artiști independenți: coregrafi, performeri, dansatori, actori, regizori, artiști vizuali, operatori, scriitori, scenografi, monteuri, editor film/video, cascadori, games designers, pictori, graphic designers, fotografi, cântăreți, compozitori, instrumentiști, ingineri de sunet, tehnicieni, artiști de circ, magicieni, iluzioniști, fashion designeri, restauratori etc  care și-au văzut dispărând  toate sursele de venit. Aproximativ 10% din ei sunt la limita sărăciei cronice, fără bani de mâncare mâine, cu zero economii.
     Detalii: Senat.ro // Ministerul Culturii FB
(27.03.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: artisti independenti, covid 19, drepturi de autor, guvernul romaniei, masuri de criza

Opinii: