REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFestivalul de Film Românesc din Washington la final


     Peste 3.000 de spectatori au venit să vadă, în ultimele trei săptămâni, cele șapte filme românești prezentate, între 1 și 16 iunie, în cinematograful Galeriei Naționale de Artă din Washington, ca parte a Festivalului de Film Românesc (ediția a doua), organizat de Ambasada României în SUA împreună cu Institutul Cultural Român de la New York și prestigiosul muzeu washingtonian.
     Derulat sub sloganul „Reinventing Realism. New Cinema from Romania”/ „Reinventarea realismului. Noul cinema românesc”, Festivalul de Film Românesc de la Washington a devenit, prin calitatea programării, relevanța invitaților și numărul mare de spectatori,  un important eveniment de promovare a cinematografiei naționale din spațiul nord-american.
     Anul aceasta au fost proiectate câteva dintre peliculele cele mai premiate și mai bine primite ale ultimilor doi ani, vădind o cinematografie diversă ca modalități de expresie și tematică:  Alice T. (regia Radu Muntean), Fotbal infinit (regia Corneliu Porumboiu), Un pas în urma serafimilor (regia Daniel Sandu), Marița (regia Cristi Iftime), Pororoca (regia Constantin Popescu), Charleston (regia Andrei Crețulescu), Moromeții 2 (regia Stere Gulea).
     Festivalul a fost deschis în data de 1 iunie, în prezența regizorului Daniel Sandu, actorilor Mihaela Sîrbu și Ștefan Iancu, criticului de film Mihai Fulger, ambasadorului George Cristian Maior, vicepreședintelui ICR Krizbai Béla Dan și directorului ICR New York Dorian Branea, cu proiecția filmului Alice T., în regia lui Radu Muntean, film câștigător al Premiului pentru cea mai bună actriță (Andra Guți) la Festivalul Internațional de Film de la Locarno. În cele trei weekenduri de desfășurare a Festivalului, invitați speciali au mai fost regizorul Stere Gulea, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu, actorii Horațiu Mălăele și Șerban Pavlu.
     Sesiunile de întrebări și răspunsuri, organizate după proiecții și moderate de Margaret Parsons, directoarea Departamentului de Film al National Gallery of Art și curatoarea principală a Festivalului, și de Dorian Branea, directorul ICR New York.
     Promovarea filmului românesc în America de Nord reprezintă o direcție prioritară a ICR New York, care a fost implicat, în calitate de co-organizator sau finanțator, și în realizarea Festivalului de Film Românesc din Seattle și participările românești la Festivalul Panorama Europe de la New York, Sundance Festival, Festivalul de Film European și Festivalul Filmului Sud-Est European, ambele de la Los Angeles, precum și alte importante festivaluri și evenimente de gen organizate în SUA și Canada.
     Detalii: Festivalul de Film de la Washington 2019 // www.icrny.org
(19.06.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alice t film, charleston film, festivalul de film romanesc de la washington, fotbal infinit film, institutul cultural roman new york, marita film, morometii 2, pororoca film, reinventing realism. new cinema from romania, un pas in urma serafimilor film

Opinii: