REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



ESTE FILM Festival 2020 - Ediția numărul 5 se ține în aer liber


     ESTE FILM Festival ajunge la a 5-a ediție, într-un an plin de provocări, care însă vor face reîntâlnirea cu publicul cu atât mai specială. La împlinirea celor cinci ani de festival filmul va ieși în aer liber, în perioada 16-20 septembrie, în trei locații mai puțin convenționale. 
     Anul acesta vor fi trei spații de proiecție outdoor: curtea interioară a Muzeului de Istorie (Casa Altemberger), Esplanada Filarmonicii de Stat Sibiu (Sala Thalia) și Terasa cu Flori (incinta Centrului Cultural Ion Besoiu). Am ales locații mai mici, dar care să confere publicului cinefil o experiență mai intimă, mai profundă, cu filmul de autor. 
     Fiind o ediție exclusiv în aer liber, numărul proiecțiilor s-a redus, dar publicul va avea în continuare parte de unele dintre cele mai apreciate și premiate filme europene al anului trecut, semnate de nume mari precum Ken Loach – În absența dumneavoastră- sau frații Dardenne – Tânărul Ahmed. Secțiunea Best of Europe aduce și o producție sub egida Caravana Les Films de Cannes @ Este Film, Portretul unei femei în flăcări, film ce a obținut premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes în 2019. 
     În cadrul Zilelor LUX Prize @ Este Film vor fi prezentate 3 filme, unul din ele fiind chiar câștigătorul LUX de anul acesta, Dumnezeu există și numele lui e Petrunija, un film despre o fată simplă dintr-un oraș mic de provincie ce se aruncă în râu și reușește să apuce crucea de Bobotează înaintea tuturor bărbaților. De asemenea, două filme maghiare, Cei care au rămas (r. Barnabás Tóth) și Fotografie (r. Pál Zolnay) vor rula în cadrul Zilelor Filmului Maghiar @ Este Film.
     Anul acesta am ales pentru secțiunea Outside Europe un film în cheie comică, semnat de Elia Suleiman – Paradisul, probabil, câștigător al Mențiunii Speciale și al premiului FIPRESCI la Cannes 2019. Filmul explorează noțiuni precum identitatea, naționalitatea și apartenența și în care cineastul-actor Elia Suleiman pune o întrebare fundamentală: unde te poți simți „acasă”?
     În cadrul secțiunii Film Românesc aducem două filme cu nominalizări și premii internaționale: Malmkrog (r. Cristi Puiu) și Ivana cea groaznică (r. Ivana Mladenovic), dar și prima producție românească restaurată în format digital 4K - Balanța (r. Lucian Pintilie).
     Secțiunea competițională, aflată la a doua ediție, va conține 10 filme de scurtmetraj românesc de ficțiune care concurează pentru trofeul ESTE FILM în valoare de 2000 euro.
     Juriul competiției este compus din Cătălin Olaru (critic de film), Monica Felea (distribuitor Bad Unicorn) și Sarra Tsorakidis (regizor câștigător al trofeului ESTE FILM în 2019).
     Programul complet este publicat pe site-ul festivalului www.estefilm.ro și pe pagina Facebook.com/EsteFilm. Biletele se găsesc online pe Eventbook. Ele se pot procura și în spațiile de proiecție, în limita locurilor disponibile. Un bilet (valabil pentru o singură proiecţie) costă 12 lei.
(10.09.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: catalin olaru, este film festival 2020, ivana cea groaznica film, malmkrog film

Opinii: