REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Documentarul “Masacrul de la Fântâna Albă” la TVR


     Documentarul Masacrul de la Fântâna Albă - 1 aprilie 1941, realizat de Lucia Hossu Longin, este difuzat în pemieră la TVR1, pe 1 aprilie. Televiziunea Română şi Institutul Cultural Român au organizat o vizionare în avanpremieră, cu participarea autoarei şi a echipei.
Documentarul reface istoria zilei de 1 aprilie 1941, ziua în care Bucovina a fost cedată URSS. Atunci, peste 3.000 de oameni din mai multe sate de pe Valea Siretului au format o coloană paşnică şi s-au îndreptat spre noua graniţă sovieto-română, la Fântâna Albă. Trupele NKVD i-au somat să se oprească, dar coloana a ignorat somaţia şi sovieticii au tras în plin cu mitralierele. 
Filmul dezvăluie, după 73 de ani, informaţii despre eveniment, susţinute de documente şi mărturiile unui suprevieţuitor și ale urmașilor celor care au participat la evenimente. Localitatea Fântâna Albă face parte acum din Ucraina.
Documentarul este realizat la Casa de Producţie TVR, cu finanţarea Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din Ministerul Afacerilor Externe, în urma câştigării concursului de proiecte din anul 2013. Din echipa cu care a lucrat Lucia Hossu Longin fac parte: consultantul Vasile Ilica, producătorul Alexandru Munteanu, documentarista Georgiana Lazăr, redactorul Doina Teodoru, directorul de imagine Sorin Chivulescu, monteurul Sebastian Chelu.  


Galerie Foto

Cuvinte cheie: documentar, institutul cultural roman, lucia hossu longin, masacrul de la fantana alba

Opinii: