REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCriticul de film Andrei Rus câştigă Bursa „Alex. Leo Şerban”


Cadru didactic la UNATC şi editorul revistei „Film Menu”, Andrei Rus este beneficiarul celei de-a treia ediţii a Bursei „Alex. Leo Şerban”.

 Acordată anual unui tânăr sub 35 de ani, care s-a afirmat în zona de jurnalism şi / sau critică de film, bursa a fost iniţiată în 2012, de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, care organizează anual Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), şi Romanian Film Initiative, care organizează Making Waves la New York. Bursa a fost creată în memoria scriitorului şi criticului de film Alex. Leo Şerban
Timp de două săptămâni, Andrei Rus va beneficia de contextul profesional şi creativ al Festivalului Making Waves: New Romanian Cinema din New York şi de un sejur profesional în 2015, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. 
În această perioadă, criticul de film, lector al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (UNATC) şi iniţiator al clubului „Să Film!”, va avea acces la resurse de specialitate şi va întâlni profesionişti din industria cinematografiei. Bursa acoperă cheltuielile legate de deplasare, cazare şi diurnă. 
Bursa „Alex. Leo Şerban” este o iniţiativă menită să promoveze spiritul libertăţii critice de expresie, al profesionalismului, al rigorii intelectuale şi să acorde unui tânăr critic sau jurnalist ocazia de a-şi extinde cercul de cunoştinţe în domeniul cinematografiei. Toate aceste valori fac parte din patrimoniul intelectual pe care l-a construit şi încurajat Alex. Leo Şerban (1959 - 2011). 
Andrei Rus (29 de ani) a urmat programul de doctorat în Cinematografie şi Media al UNATC Bucureşti, unde predă acum, ca lector, studii cinematografice şi istoria filmului. Începând din 2014, este selecţioner al Festivalului NexT Film din Bucureşti, împreună cu Irina Trocan. Anul acesta, a făcut parte din Juriul Révélation France 4 în Semaine de la Critique, secţiunea paralelă a Festivalului de la Cannes. 
Câştigătorul primei ediţii a bursei a fost criticul de film Cătălin Olaru, iar al celei de-a doua - jurnalista Florentina Ciuverca, editorul site-ului de specialitate Filmreporter.ro. 
Cea de-a 9-a ediţie a Festivalului Making Waves: New Romanian Cinema  va avea loc la Film Society of Lincoln Center din New York(4-8 decembrie) şi la Jacob Burns Film Center (5-10 decembrie). 
Detalii: www.tiff.ro / www.filmetc.org


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei rus, asociatia pentru promovarea filmului romanesc, bursa alex leo serban, romanian film initiative

Opinii: