REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Costumele din „Aferim!”, realizate de Dana Păpăruz


Povestea din Aferim!, filmul lui Radu Jude, care are premiera în 13 martie, se petrece în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Boieri, zapcii, dorobanţi, ţărani şi robi ţigani alcătuiesc o lume cu ierarhii şi simboluri mai puţin ştiute, conţinute în vestimentaţie. În afară de actorii din rolurile principale şi secundare, filmul are şi multă figuraţie.
De la documentare, concepţia costumelor şi până la executarea lor, scenografa Dana Păpăruz a controlat întregul proces. Costumele sunt cusute manual, iar multe dintre ele au avut nevoie de „învechire”, făcută după metode tradiţionale, cu peria.
În plus, Aferim!, produs de Ada Solomon, este filmat pe peliculă alb-negru, care a sporit dificultatea. Culorile sunt alese în funcţie de efectul de contrast, iar orice material alb trebuie îngălbenit. Sunt importante şi texturile, pentru că fiecare reflectă diferit lumina. Dana Păpăruz a colaborat cu directorul de imagine Marius Panduru la alegerea materialelor şi culorilor.
Numai pentru rolul robului fugar Carfin, interpretat de Cuzin Toma, a fost nevoie de 14 costume, pentru că se stricau la duble. Ultimul a ajuns în expoziţia „Costumele din Aferim!” care se află într-un hol central din AFI Cotroceni. Culorile, mătăsurile şi catifelele, ornate cu broderii şi pasmanterie, sunt atracţia expoziţiei. Dana Păpăruz ne-a explicat semnificaţia fiecărui costum.
Imagine: Dan Ţuculescu
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: aferim film, dana paparuz, expo costume aferim, hi film productions, premiera aferim 13 martie, radu jude, scenografie de film

Opinii: