REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmContinuă proiecțiile de documentare la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, deschise tuturor tecuce


     Pe 18 noiembrie, începând cu ora 14.00, istoria se vede din nou la Tecuci. A doua proiecție de film din cadrul proiectului „Primul meu film documentar” are loc în cadrul Clubului de Istorie Excelsior și se va desfășura în Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci, Sala Mare. Cu această ocazie va fi proiectat filmul „Jurnalul familiei –escu” regizat de Șerban Georgescu (2018).
Este istoria omului din clasa medie, care se străduiește să lupte pentru familie, demnitate, bunăstare, adică supraviețuire. Familia –escu poate fi oricare dintre noi, indiferent de vremuri, naționalitate, religie, cu sacrificiile de fiecare zi. Șerban Georgescu povestește, cu umor sau tristețe, istoria de o sută de ani a familiei lui sau a altora.” (Dana Medar, Jurnalul familiei –escu, de Șerban Georgescu: Letopiseț al românului de rând).
     Proiecția de film documentar va fi urmată de o discuție despre lecțiile care ne rămân atunci când trecutul întâlnește curiozitatea prezentului. La această discuție ni se va alătura și un invitat cu experiență vastă în domeniu. Istoricul și cercetătorul Andrei Răzvan Voinea, președinte al Asociației Studio Zona, vine în vizită la Tecuci pentru o discuție despre cum uneori dreptatea întârzie atât de mult, încât ajunge să depindă de schimbarea regimurilor politice. Studiile sale includ licență la Facultatea de Istorie (2008) și master de Studii Culturale Britanice la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (2010), ambele în cadrul Universității din București și master de istorie central-europeană în cadrul Universității Central-Europene (Budapesta, 2012). Este doctor în istoria arhitecturii (Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, 2017), bursier al Academiei Române (2014-2015) și Fullbright Visiting Scholar la Universitatea din Pittsburgh (Departamentul de Istoria Artei și Arhitecturii, 2016-2017). A lucrat ca arhivist la „Open Society Archives” și în prezent este colaborator al revistelor Historia Urbana, Urbanismul, Magazinul Istoric și Arhitectura.
Participarea la această proiecție este gratuită și se adresează tuturor celor interesați, indiferent de vârstă. Mai multe detalii despre eveniment puteți găsi aici 
     Proiectul Primul meu film documentar – atelier practic pentru liceeni – Tecuci este implementat de Asociația Studio Zona în parteneriat cu Asociația VIRA și Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și cofinanțat de Primăria Municipiului Tecuci. Bugetul total al proiectului este de 187.423 lei, din care 168.483 este finanțarea nerambursabilă PNRR, iar 18.940 este cofinanțare asigurată de autoritatea publică locală, Primăria Municipiului Tecuci. Perioada de desfășurare a proiectului este august 2023 – mai 2024. Cod proiect: 153. Proiect finanțat în cadrul Investiției I5, C11 din Planul Național de Redresare și Reziliență. PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!
 
(15.11.2023)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: asociatia vira, jurnalul familiei escu documentar, primul meu film documentar 2023

Opinii: