REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Câteva conversații despre o fată foarte înaltă”, de Bogdan Theodor Olteanu


     Debutul în regia de lungmetraj a lui Bogdan Theodor Olteanu este un film despre frică. Frica de sentimente și emoții, de ceilalți, de asumare. Este o producție independentă, realizată cu mijloace modeste, care mizează pe jocul actoricesc, pe abilitatea regizorului co-scenarist de a transmite mesajul și pe imagine.
     Povestea începe cu Câteva conversații despre o fată foarte înaltă pe Skype, dintre două fete, una fiind studentă la Regie de film. I-a făcut câteva fotografii unui fotomodel și le-a postat pe internet. Ambele fete o cunosc pe fata înaltă (Ana Covalciuc) și ăsta e pretextul pentru a începe o relație. Viitoarea regizoare (Florentina Năstase) își asumă faptul că e lesbiană, cealaltă (Silvana Mihai) nu. ”La mine în oraș nu există lesbiene”, zice ea, așa că nu le-a mărturisit părinților și nu se expune. Chiar dacă între ele se înfiripă o poveste de dragoste, frica e cea care domină și determină alegeri. Povestea principală este ”tăiată” de secvențe dintr-un film de școală, cu două lesbiene, pe care regizoarea îl face special pentru prietena ei, ca să-i demonstreze că oamenii se pot exprima fără prejudecăți. Filmulețul nu are sunet, ci doar comentariile din off ale celor două. Pentru că imaginea contează. Nicin efort nu o poate determina totuși să-și învingă frica de ”ce vor pune ceilalți”. Chiar dacă știe că e lesbiană și nu poate schimba asta, personajul Silvanei Mihai nu poate să depășească teama de convenții.
     La conferința de presă, regizorul a venit împreună cu numeroase colaboratoare, majoritatea femei, de la actrițe și producătoare (Gabriela Suciu) până la scenografă (Alexandra Panaite) și machieuză. Filmul este distribuit în cinematografe de Transilvania Film, după ce a fost prezentat la TIFF 2018. Tudor Giurgiu s-a implicat în promovarea acestei producții, pentru că și el a debutat cu Legături bolnăvicioase, o poveste cu un triunghi amoros neconvențional. Câteva conversații despre o fată foarte înaltă nu a fost acceptat în programul de proiecții la Cinema Muzeul Țăranului Român, ceea ce l-a determinat de Tudor Giurgiu să publice o scrisoare deschisă către conducerea instituției. Giurgiu se afla în sală și când niște manifestanți au boicotat proiecția filmului francez 120 BMP, distribuit de Voodoo Film, condus de Cristian Mungiu, care a publicat atunci o reacție la demonstrațiile homofobe și imaginea României în lume.   
     Pornind de la o structură de scenariu, Bogdan Theodor Olteanu și cele două actrițe, Florentina Năstase și Silvana Mihai, au avut cinci luni de repetiții, pentru ca filmarea să meargă foarte repede. ”Cea mai mare grijă a fost ca eu și Apopei (directorul de fotografie) să nu stricăm atmosfera care se crea pe platou”, a spus Olteanu în interviul pe care ni l-a acordat la TIFF 2018.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu     


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bogdan theodor olteanu, cateva conversatii despre o fata foarte inalta film, florentina nastase, gabriela suciu, mihai marius apopei, silvana mihai

Opinii: