REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



BIEFF 2016


     Cea de-a șasea ediție a Bucharest International Film Festival a avut loc săptămâna trecută, între 14 și 20 martie 2016, aducând publicului 65 de filme și patru evenimente speciale, printre care și un calup de scurtmetraje românești – „Experimented in Romania”.
     Selecția a fost realizată de Adina Pintilie, care ne-a povestit despre „Experimented in Romania”, și despre faptul că anul acesta filmele din competiția internațională au fost grupate în șase programe tematice, menite să intrige imaginația publicului: „Digital Dystopias”, „Journeys Into the Subconscious”, „Transgressive Bodies”,„Urban Rituals”, „The Artist Is Present”, „Danger Is My Business”.
     O componentă importantă a festivalului o reprezintă educația cinematografică, iar în acest sens BIEFF organizează proiecții speciale pentru elevi. Despre acest program, dar și despre scurtmetrajul românesc Above the Weather, realizat de Biroul de Cercetări Melodramatice, am vorbit cu Ozana Nicolau, directoarea executivă a festivalului.
     De asemenea, BIEFF are un parteneriat de patru ani cu NISI MASA, alături de care găzduiește, la fiecare ediție, un workshop de film experimental. Timp de o săptămâni, 30 de tineri din Europa vin la București și lucrează în echipe la producția unui scurtmetraj experimental, pentru ca în ultima zi a festivalului să organizeze o proiecție specială cu aceste filme. Evenimentul a avut loc la UNATC, în Sala CINEMA a Universității. Cu această ocazie, am stat de vorbă cu Sorina Diaconu (coordonator al proiectului), cu Mihai Pătrașcu, cel care a ținut un atelier de virtual reality, dar și cu doi dintre participanți: Witja Frank și Tudor Ciurescu.
     Festivalul s-a încheiat duminică, 20 martie, cu una festivitatea de premiere a câștigătorilor acestei ediții și premiera celui mai recent film al lui Peter Greenaway – Eisenstein in Guanajuato. Cel mai bun regizor român a fost desemnat Mihai Grecu, pentru filmul Reflecția Puterii, premiul fiind oferit de UCIN; lista cu filmele câștigătoare poate fi găsită aici. Paolo Bertolin, care face parte în comisia de selecție a Festivalului de la Veneția, a fost unul dintre membrii juriului BIEFF de anul acesta și a vorbit, într-un interviu pentru AaRC, despre importanța unui festival de film experimental.
Imagine: Valeriu Ciubotaru, Nicolae Cara


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: adina pintilie, bieff 2016, copel moscu, experimented in romania, film experimental, mihai grecu

Opinii: