REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmBIEFF 2016 – Golden Shorts și Danger Is My Business


     BIEFF prezintă un program de excepție, dedicat scurtmetrajelor premiate cu Ursul de Aur la Berlinale 2016, Palme d’Or la Cannes 2015 și Premiul Orizzonti la Veneția 2015, dar și secțiunea competițională Danger Is My Business.
     În cadrul Golden Shorts: Best Films in Major Festivals, spectatorii vor putea vedea șase scurtmetraje premiate în ultimul an. Batrachian’s Ballad (Berlinale 2016, Ursul de Aur), regizat de Leonor Teles, a pornit de la o poveste despre tradiția portughezilor de a așeza broaște din ceramică la intrarea în restaurante pentru a îndepărta țiganii. Waves ’98 (Cannes 2015, Palme d’or) este un eseu vizual dedicat orașului Beirut, realizat de Ely Dagher. Kung Fury, de David Sandberg, este o pastișă a filmelor de acțiune cu polițiști din anii ’80 și a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film în 2015. Rate Me (Premiul Illy pentru scurtmetraj la Cannes) a fost regizat de Fyzal Boulifa și spune povestea lui Coco, o escortă adolescentă. În To Be and to Come Back (Premiul Canala+ la Clermont-Ferrand Film Festival), Xacio Baño încearcă să le explice bunicilor săi ce înseamnă să fii realizator de filme, iar Belladona (Premiul Orizzonti la Veneția 2015), regizat de Dubravka Rutic, aduce în discuție conflictul din Balcani prin perspectiva câtorva femei.
     De asemenea, BIEFF anunță și scurtmetrajele care fac parte din programul de competiție Danger Is My Business. The Breath (regia Fabian Kaiser) oferă o privire originală asupra tăriei de caracter a eroului anonim al societății moderne: pompierul. Nothing Human (regia Tom Rosenberg) prezintă un surprinzător paradox al definirii noastre ca ființe umane. Uncanny Valley, al lui Paul Wenninger, dezvăluie povestea traumei de război, înfățișând camaraderia dintre doi soldați care încearcă să răzbată prin tranșeele Primului Război Mondial. Biroul de Cercetări Melodramatice prezintă ultima parte a trilogiei Alien Passions, video-performance-ul Above the Weather. I Remember Nothing, de Zia Anger, urmărește cele cinci stadii ale epilepsiei în timp ce observă o zi din viața adolescentei Joan.
     Cea de-a șasea ediție a BIEFF are loc în perioada 14–20 martie 2016, la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco și Universitatea Națională de Muzică.
     Detalii: BIEFF


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bieff 2016, biroul de cercetări melodramatice, danger is my business, golden shorts: best films in major festivals

Opinii: