REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAstra Film Festival se pregătește de startul celei de-a XXIV-a ediții


     Cea de-a XXIV-a ediție Astra Film Festival aduce o serie de premiere la Sibiu: peste 360 de evenimente se vor desfășura în cele 7 zile de festival, din 16 până în 22 octombrie.
     Voices of Doc / Voci ale documentarului este o secțiune dedicată unor regizori cunoscuți. Programul aduce cele mai recente lucrări semnate de trei autori: Wang Bing (China), Nikolaus Geyrhalter (Austria), și Amos Gitai (Israel).      Filmele din program sunt: Mrs. Fang (de Wang Bing), proaspăt câștigător al Leopardului de Aur la Locarno, un film tulburător și fără menajamente despre transformarea culturală din China de azi, care transpune o civilizație milenară în șablonul societății de consum, Homo Sapiens (Nikolaus Geyrhalter), viziunea extraordinară și terifiantă a unei lumi post-umane, într-o realizare care neliniștește la fel cum ar face-o un thriller SF; și West of the Jordan River (Amos Gitai), o incursiune a regizorului în teritoriile palestiniene ocupate de Israel în încercarea de a găsi în energia oamenilor pe care îi întâlnește rezolvări pe care politica nu e în stare să le găsească.
     Bill Nichols vine la Sibiu ca membru în juriul internațional și va susține un masterclass în cadrul căruia își va aplica metodele de studiu asupra unui subiect incitant: filmul Grizzly Man (Omul Grizzly) de regizorul german Werner Herzog. Această întâlnire va avea loc la Sala Thalia, joi 19 octombrie, de la ora 19.00, după proiecția filmului Grizzly Man, care începe la ora 17.00 în aceeași sală. Documentarul spune povestea lui Timothy Treadwell, un idealist plin de carismă, care se vedea pe sine însuși ca singurul apărător al urșilor grizzly. Timp de peste 10 ani, Treadwell a filmat și a trăit în mijlocul urșilor grizzly din Alaska într-o totală nesăbuință, până când, în 2003, s-a produs inevitabilul: împreună cu prietena lui, au fost uciși și mâncați de un urs.
     Astra Film Festival inaugurează o colaborare cu Les films de Cannes à Bucarest, în cadrul căreia sunt prezente în programul festivalului trei dintre documentarele care au impresionat la Festivalul de la Cannes din acest an: Nothingwood (regia Sonia Kronlund), Venerable W. (regia Barbet Schroeder) și 12 jours (regia Raymond Depardon) care pătrunde în lumea fascinant-înfricoșătoare a celor captivi în clinici de psihiatrie și analizează arbitrarul de care depinde uneori soarta unui om.
     Detalii: www.astrafilm.ro
(09.10.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: astra film festival 2017, bill nichols, festival de film documentar sibiu, wang bing

Opinii: