REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Astra Film Festival 2017 în cifre


     Peste 70.000 de spectatori au participat la periplul cinematografic oferit de AFF la Sibiu, între 16 și 22 octombrie.
     Astra Film Festival 2017 a adus pe marele ecran peste 130 de filme, proiectate în cele 9 săli din centrul istoric al Sibiului, dar și numeroase discuții, dezbateri și multe întrebări. Majoritatea proiecțiilor au fost urmate de sesiuni de Q&A cu regizorii și protagoniștii. Filmele și concertele din programul AFF 2017 au umplut sălile, cele mai multe evenimente cinematografice și muzicale fiind sold-out.
     Un eveniment important din această ediție a AFF a fost lansarea oficială a filmului  Baloane de curcubeu,  după 35 de ani. Proiecția a avut loc în prezența regizorului Iosif Demian și unor membri din echipa filmului: Dorel Vișan, Magda Catone și Erika Jozsa. După vizionare, publicul a reușit, într-o discuție moderată de  Cristi Puiu, să afle detaliile din spatele camerei, istoria filmului și a cenzurii comuniste. La ceremonia de decernare a premiilor AFF, Iosif Demian a primit premiul de excelență pentru  munca sa de operator de elită și înnoirile aduse limbajului cinematografic ce a rezistat testului timpului și pentru nebunia de a fi făcut ceva deosebit în cinematografia românească și dincolo de granițele ei.
     Spectatorii au umplut sala Thalia la lansarea mondială în cadrul AFF a filmului Phoenixxx, de Mihai Gavril Dragolea, o poveste a României anului 2017, care este lider pe piața mondială de video chat, explorează viaţa din afara camerei de video chat a două modele  din Bucureşti şi ce implică pe plan social și emoțional această meserie din ce în ce mai  populară.
     Întâlnirea cu profesorul Bill Nichols, unul dintre cei mai importanţi teoreticieni ai studiului de cinema documentar, profesor emerit în departamentul de cinema al Universităţii de Stat din San Francisco (San Francisco State University) şi preşedinte al consiliului consultativ al Institutului de Film Documentar (Documentary Film Institute), care a analizat filmul Grizzly Man al regizorului Werner Herzog pentru publicul prezent.
     În 2017, Astra Film Junior a bătut toate recordurile: peste 23.000 de elevi și cadre didactice din Sibiu și împrejurimi au participat la proiecțiile dedicate lor: documentare de excepție, filme full-dome, lungmetraje controversate și povești despre copii de pretutindeni.
     A doua ediție a secțiunii intitulate VIITORUL E AZI, special dedicată noilor formate de documentar a întâmpinat publicul cu un program variat şi bogat, cu zeci de producţii VR şi full-dome, spectatorii având ocazia de a experimenta ultimele inovaţii tehnice din producţia de film de nonficţiune, o experienţă unică în România. Domul din Piaţa Mare a găzduit ultimele creaţii ale video-ului 360, iar realitatea virtuală a încântat cinefilii, inclusiv cu câteva producţii româneşti.
     Concertele nu au lipsit din săptămâna de toamnă dedicată artei cinematografiei; soundtrack-ul a fost realizat de Luiza Zan și Peter Sarik Trio, care au dat startul AFF pe improvizații de jazz, Subcarpați, care au continuat într-un delir audio-vizual în dom, iar SoNoRo au închis festivalul cu eleganța muzicii de cameră. 
(25.10.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: astra film festival 2017, baloane de curcubeu film, festival de film documentar sibiu, iosif demian

Opinii: