REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Anul comediei romantice alternative la TIFF 2017


     Festivalul Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie) dedică anul acesta o secțiune comediei romantice originale, produse în afara normelor hollywoodiene. Programul Alt.Rom.Com include 10 titluri, care vor concura pentru Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film).
     „Comedia romantică e un gen privilegiat de marile multiplexuri, nu și de festivaluri. Atunci când vine vorba de comedii romantice ne-hollywoodiene, lucrurile sunt și mai complicate, pentru că majoritatea festivalurilor nu se înghesuie să le programeze, preferând filmele grele, serioase, în dauna divertismentului frivol, cu lipici la public. Secțiunea Alt.Rom.Com își propune să le dea o șansă acestor, să le zicem, comedii romantice alternative care fie vin din zona indie americană sau de pe alte meleaguri, respectând cu religiozitate formula, dar fiind ignorate de multiplex, fie deviază de la rețeta genului și introduc un twist în povestea de dragoste. Altfel spus, râdem, glumim, dar oare eroii rămân împreună la final?”, spune Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.
     Pierduți în Paris / Paris Pieds Nus (regia Fiona Gordon și Dominique Abel) e povestea haotică și burlescă a Fionei, care se rătăcește în Orașul Luminilor căutându-și mătușa și își găsește sufletul pereche: un bărbat fără adăpost. Selectat la Festivalul de la Veneția, 4 zile în Franța/ Jours de France (regia Jérôme Reybaud) urmărește jocul absurd de-a șoarecele și pisica pe aplicația Grindr a doi iubiți care încearcă, fiecare în felul lui, să redescopere calea către celălalt. În Dezîndrăgostire / Afterlove, Nikos crede că sechestrarea fostei iubite ar fi cea mai bună cale către o împăcare și un nou început. În Slash (regia Clay Liford), un adolescent timid, care scrie literatură erotică hardcore, devine interesul unei colege de clasă și al editorului unui site de gen.
     Alte filme din selecția Alt.Rom.Com sunt: Tu și numai tu / It Had To Be You (regia Sasha Gordon), Zoologie / Zoology (regia Ivan I. Tverdovsky), Căsătorie cu obstacole / Through the Wall (regia Rama Burshtein), Florile de ieri / The Bloom of Yesterday (regia Chris Kraus), Efectul acvatic / The Together Project (regia Sólveig Anspach) și Pe culmile iubirii / Amor Cuesta Arriba (regia Nelson Núñez).
     Detalii: TIFF
 

 
(06.05.2017)

Cuvinte cheie: alt.rom.com tiff 2017, comedie romantica, festivalul international de film transilvania, fipresci tiff 2017, mihai chirilov

Opinii: