Filmul românesc a fost prezent în cadrul «Zilelor culturii româneşti in R.S.F. lugoslavia» prin
Clipa (programat la Gala de la Centrul cultural din Belgrad, în prezenţa unei delegaţii formate din regizorul
Gheorghe Vitanidis şi actriţa
Violeta Andrei), prin
Doctorul Poenaru şi
Ediţie specială. De asemeni prin câteva scurtmetraje şi filme de desen animat la Belgrad, la Liubliana, Zagreb, la Pristina, Kranj sau Zrenjanin, «publicul a salutat cu căldură» — cum scrie «Borba», realizările româneşti de prestigiu.
O revelatoare confruntare a filmului românesc cu tradiţia iugoslavă în «cadrul zilelor culturii româneşti» în ţara prietenă, s-a dovedit a fi seara de filme de animaţie organizată la Liubliana şi mai ales la Clubul «Mose Pijade» din Zagreb. Adică — oraşul care, se ştie, a dat una din cele mai importante şcoli de animaţie din lume. Primirea făcută animaţiei româneşti a fost cea acordată unei creaţii autentice, de constant prestigiu. «Vecinii noştri români au o animaţie care e foarte cunoscută în lume» s-a spus cu acest prilej, vorbindu-se despre «un film care s-a ridicat la nivel european şi mondial în acelaşi timp cu animaţia iugoslavă şi care a reuşit să-şi păstreze renumele şi să favorizeze apariţia câtorva generaţii de animatori talentaţi». Prestigiul domeniului, «producţia destul de mare şi variată», a stimulat discursul istoric, începând de la primele încercări şi sfârşind cu lucrările ultimilor ani.
Oraşul în care Dušan Vukotić a realizat celebrele sale pelicule şi a format o întreagă pleiadă de cineaşti ai animaţiei, oraşul în care a lucrat Mimica, F. Burek, N. Kostelić si A. Zaninović şi nu în cele din urmă Vlado Kristl, a făcut o caldă primire personalităţii şi artei lui
lon Popescu Gopo şi lucrărilor sale «opere clasice ale animaţiei», cum au fost numite,
Ecce homo şi
Trei mere, incluse în selecţie.
«În aceste filme, Gopo s-a angajat în modul său cunoscut — scrie
Vjesnik. — Idei importante despre omul contemporan şi traumatismele pe care le suportă, mereu pe tonul unui persiflaj spiritual, printr-un limbaj modern al animaţiei, care este clar şi accesibil tuturora. Nu trebuie să uităm această claritate a lui Gopo, această soliditate a povestirii sale dramatice, această scriitură clară şi inteligentă pe care am găsit-o, desigur, în plină strălucire, în filmele văzute»...
Cu interes explicabil a fost primit şi filmul
Cale lungă al lui
Adrian Petringenaru, «lucrat într-o grafică foarte bine precizată stilistic», desenat, printr-o linie fină şi vioaie, printr-un desen bine animat —aproape de animaţia totală».
Şi celelalte şapte filme ale selecţiei — printre care
Formica lui
Matty Aslan, remarcată pentru acurateţea şi tonul direct,
Ţepi al lui
Horia Ştefănescu, apreciat pentru individualitate plastică şi concepţie, filmele lui
lon Truică, ş.a.m.d. au fost supuse unei analize riguroase, criticul Mira Boglit, apreciind totodată calitatea ilustraţiei lor muzicale.
Reprezentative pentru adevăratele performanţe ale animaţiei româneşti la ora actuală au fost considerate:
Icar de
Mihai Bădică şi
Galaxia lui
Sabin Bălaşa, în care «vechea temă a apariţiei vieţii şi omului pe pământ şi în univers e prezentată într-o viziune pIastică interesantă şi modernă».
«Ceea ce am văzut — încheia semnificativ ziarul
Vjesnik — a arătat că filmul românesc de desen animat doreşte să-şi păstreze locul cucerit pe scara animaţiei mondiale».
Concluzie semnificativă şi stimulatoare.