REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmClipa (1978)

The Moment

179 min. - Film politic - AG - 19.03.1979

Sinopsis : Ecranizare după romanul cu acelaşi titlu de Dinu Săraru.

Regie: Gheorghe Vitanidis

Scenariu: Dinu Săraru

Actori Principali: Gheorghe Cozorici, Ion Dichiseanu, Violeta AndreiDistribuție:

Gheorghe Cozorici Dumitru Dumitru
Ion Dichiseanu Tudor Cernat
Violeta Andrei Ruxandra Mărăcineanu
Vezi tot genericul

Producători

Casa de filme 5

Date de producție

Filmări: 10.04.– 20.04.1978 (în avans); în vara anului 1978 – 11.10.1978 la Periș, Ilfov, Slătioara, Măldărești – Vâlcea, combinatul de la Govora; 11.11.– 17.11.1978 în R.D.G. Cheltuieli de producție 5.819.000 lei.
Ecran normal, color, 11 acte, 4978 m (2 serii), 3747 m (varianta scurtă).

Distribuitori

Româniafilm

Festivaluri, premii

  1. 1979 - ACIN - Premiile pentru regie, interpretare masculină (Gheorghe Cozorici, Ion Dichiseanu), muzică

Trivia

Dinu Săraru despre Clipa
„Clipa” a fost şi rămâne pentru mine o mărturie şi o profesiune de credinţă. O mărturie pe care am considerat-o obligatorie despre adevărul zilelor noastre. Adevărul nefardat, netrunchiat, neîndulcit, nebotezat cu apă de trandafiri. Nu avem azi — şi de cine — să ascundem acest adevăr pe care, dacă scriitorii nu-I aduc în cărţi, cititorii oricum îl trăiesc în viaţa lor de toate zilele. Convingerea mea este că n-avem dreptul să ne minţim unii pe alţii, nici să ne ferim unii pe alţii de adevăr. O profesiune de credinţă a fost şi rămâne pentru mine acest roman în sensul că el a putut să apară datorită climatului indiscutabil creator şi favorabil adevărului instaurat în România începând din anul 1964.
Aşa am scris „Clipa”, convins că suntem datori nu numai să spunem adevărul, dar şi să luptăm pentru triumful lui. Pentru că numai atunci ne vom simţi mai liberi, şi mai puternici şi cu adevărat demni. Dar toate acestea privesc romanul.
Filmul este opera lui Vitanidis care are meritul de a fi crezut în adevărurile cărţii şi de a le fi fost fidel pe ecran. Sunt, astfel, alături de el şi sper să vă convingem ce frumoasă este această grea luptă pentru mai bine. Fiindcă socialismul nu ne-a scutit de lupta pentru mai bine. El a creat cadrul pentru ca acest mai bine să izbândească. Izbânda, însă, trebuie să fie lucrarea noastră de fiecare zi." (Pliant prezentare film)

Gheorghe Vitanidis despre Clipa
„Sperăm ca filmul Clipa să deschidă, mai larg, poarta adevărului în cinematograful românesc. Este un efort conjugat, al tuturor factorilor de creaţie, de a privi viaţa cu ochii deschişl. Este un fIlm despre noi, adresat nouă şi sentimentul acestei responsabilităţi l-am resimţit în fiecare cadru, în fiecare replică. Pasionantă colaborarea cu un mănunchi de actori şi creatori de o distinsă ţinută. Aveam tot timpul sentimentul că, în sfârşit, în centrul căutărilor noastre artistice se află marile destine ale generaţiei noastre, că pătrundem în tainele evenimentelor care ne-au marcat pe noi şi întreaga noastră istorie contemporană. „Vine o vreme, vine o vamă” când nu ne este indiferent câte adevăruri cuprinde hronicul scris de noi pe peliculă, câtă demnitate civică este cuprinsă în ştafeta pe care o transmitem generaţiilor viitoare." (Pliant prezentare film)