REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



„Aferim!” deschide cea de-a VI-a ediție a Zilelor Filmului Românesc la Madrid


     Cea de-a VI-a ediție a Zilelor Filmului Românesc se deschide joi, 10 decembrie, la Madrid, organizatori fiind Institutul Cultural Român de la Madrid și a Cinemateca Spaniolă.
     Anul acesta, filmele vor fi difuzate, ca și în anii anteriori, la Cine Doré, cinematograful Cinematecii Spaniole din Madrid, la sala Cinetecii din Madrid, specializată în proiecția de documentare, și la cea a Academiei de Arte și Științe Cinematografice.
     Festivalul va fi inaugurat cu filmul Aferim! (regia Radu Jude, 2015), în prezentarea criticului Roberto Cueto, un bun cunoscător al filmului românesc, selecționer la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian, programator al Cinetecii din Madrid și membru în numeroase jurii la festivaluri internaționale.
     În fiecare zi a festivalului va fi prezentat câte un lungmetraj, 6 de ficțiune și 2 documentare, după cum urmează: Aferim!, Un etaj mai jos (regia Radu Muntean, 2015), Lumea e a mea (regia Nicolae Constantin Tănase, 2015), Carmen (regia Doru Nițescu, 2013), Chuck Norris vs. Comunism (regia Ilinca Călugăreanu, 2015), Autoportretul unei fete cuminți (regia Ana Lungu, 2015), De ce eu? (regia Tudor Giurgiu) și Aliyah Dada (regia Oana Giurgiu, 2015).
     Proiecția filmului De ce eu? va fi urmată de o discuție cu regizorul Tudor Giurgiu și publicul prezent, moderată de Javier Tolentino, realizatorul unuia dintre cele mai populare programe radiofonice de film din Spania, „El séptimo vicioˮ. Documentarul Oanei Giurgiu, Aliyah Dada va fi însoțit de o discuție cu regizorea și Antonio Weinrichter, profesor universitar și autor a numeroase rubrici permanente dedicate filmelor documentare în presa națională precum ABC Cultural ori Caimán Cuadernos de cine. Publicul va avea ocazia să discute cu Irina Margareta Nistor, protagonista documentarului Chuck Norris vs. Comunism, despre fenomenul casetelor video de contrabandă și dublarea filmelor în ultimii ani ai regimului comunist. Lumea e a mea va fi prezentat de criticul Carlos Reviriego, autorul unor rubrici permanente în El Cultural, suplimentul codianului El Mundo, și revista de specialitate Caimán. Cuadernos de Cine, echivalentul spaniol al celebrei reviste franceze Cahiers du cinéma.
     Detalii: Institutul Cultural Român // Facebook


Galerie Foto

Cuvinte cheie: aferim, aliyah dada documentar, autoportretul unei fete cuminti film, de ce eu film, zilele filmului roman la madrid 2015

Opinii: