REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmActorul Radu Beligan a murit


     Radu Beligan a murit  în cursul zilei de ieri, 20 iulie, la Spitalul Elias, în urma unui stop cardio-respirator.
     Actorul, născut în 1918, a jucat în numeroase spectacole de teatru și filme, în 2013 fiind inclus în Cartea Recordurilor pentru cea mai longevivă carieră pe scena unui teatru. Radu Beligan a fost director la Teatrul de Comedie (1961-1969) și profesor la Institutul Artă Teatrală și Cinematografică (1950-1965), ulterior devenind directorul Teatrului Național din București în perioada 1969-1990. În paralel cu activitatea artistică, actorul a fost implicat și viața politică; în 1959 era membru al Partidului Muncitoresc Român, în 1961, deputat al Marii Adunări Naționale, iar în 1969, când prelua funcția de director al TNB, devenea membru al Comitetului Central.
     În 2014, Radu Beligan a fost distins cu Premiul pentru întreaga carieră în cadrul Premiilor Gopo. De asemenea, actorul a fost membru al Academiei Română (începând cu 2004), Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” și a fost decorat cu Decorat cu Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur și colan.
     În film, actorul a debutat cu O noapte furtunoasă, adaptarea cinematografică după piesa lui Ion Luca Caragiale, realizată de Jean Georgescu, iar despre experiența de pe platourile de filmare pentru această producție, precum și de la Visul unei nopţi de iarnă și Răsună Valea, puteți citi în interviul realizat de Eva Sîrbu pentru revista Cinema (nr. 11, noiembrie 1964). De asemenea, pe AaRC mai sunt disponibile și alte articole despre actor, precum un interviu și un profil Radu Beligan, ambele semnate de Eva Sîrbu.
     Detalii: Adevărul.ro
(21.07.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: eva sirbu, jean georgescu, radu beligan, teatrul de comedie, teatrul national din bucuresti

Opinii: