REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmRăsună valea (1949)

The Valley Resounds

78 min. - Dramă - AG - 09.01.1950

Sinopsis :

În anul 1948, în plină perioadă de mobilizare pe şantierele muncii voluntare şi a intensei propagande pe tema luptei de clasă, în defileul Jiului s-au adunat mii de tineri veniţi din toată ţara pentru a construi o linie de cale ferată.

Regie: Paul Călinescu

Scenariu: Mircea Ştefănescu

Actori Principali: Marcel Anghelescu, Geo Barton, Radu Beligan


Galerie Foto:

  • Răsună valea (1949)
  • Răsună valea (1949)
  • Răsună valea (1949)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Marcel Anghelescu Ion
Geo Barton Radu
Radu Beligan Niki Goguleanu
Vezi tot genericul

Producători

Studioul cinematografic "Bucureşti"

Date de producție

Filmări exterioare martie şi iunie 1948 - imagini documentare de şantier, septembrie şi octombrie 1948 - cu actori în Valea Jiului, la Lainici şi Petroşani şi în toamna 1949 în Braşov; filmări interioare în primăvara 1949 în studioul din strada Wilson, devenită Kirov. Cost de producţie 1.680.000 lei.
Ecran normal, a/n, 2120 m.

Distribuitori

Direcţia Difuzării Filmelor

Festivaluri, premii

  1. 1950 - Karlovy Vary - Diplomă de onoare

Subiect

Anul 1948, în plină perioadă a mobilizării pe  şantierele muncii voluntare şi a intensei propagande pe tema luptei de clasă. În defileul Jiului s-au adunat mii de tineri veniţi din toată ţara pentru a construi o linie de cale ferată. Entuziasmul lor contrastează cu atitudinea celor care vor să saboteze lucrarea: ingineri reacţionari şi uneltele lor, în spatele cărora se află şi  bancherul Goguleanu din Bucureşti.  Într-o acţiune de sabotaj pusă la cale de inginerul Poenaru şi de şeful de echipă Creţu îşi pierde viaţa tânărul brigadier Petre. Infirmând zvonurile alarmiste care pun la îndoială viabilitatea proiectului, pe şantier sosesc forţe noi printre care Radu - fratele lui Petre, miner la Lupeni - şi Ion - ţăran, consăteanul brigadierei fruntaşe Ileana. În lumea şantierului mai evoluează brigadiera Sanda de care Creţu e îndrăgostit fără şansă, dar care e cucerită de Radu; Niky Goguleanu, nepotul bancherului, personaj ridicol, sosit la Bumbeşti-Livezeni din spirit de frondă faţă de familie. Tentativa lui Creţu de a arunca în aer tunelul este zădărnicită de către Ion. Încăierarea celor doi se sfârşeşte cu moartea sabotorului care cade în prăpastie. Străpungerea tunelulului declanşează entuziasmul general al tinerilor brigadieri.

Replici

Ion: Dorul de tine m-a adus pe şantier! 
Ileana: Cum? N-ai venit ca să munceşti? minune mare.

Soundtrack

  • Marşul "Răsună valea" de Marcel Breslaşu, cuplet: Ion Vasilescu.

Trivia

  • Primul lungmetraj de ficţiune realizat de Paul Călinescu - regizor şi operator documentarist.
  • În urma unui accident la filmarea din 23.09.1948 actorii Aurelia Vasilescu şi Bob Călinescu sunt înlocuiţi cu Eugenia Popovici şi Marcel Anghelescu.
Opinia criticului
„Revăzut astăzi filmul păstrează - în ciuda tuturor naivităţilor şi a semnelor de epocă - un caracter de document.” (Călin Căliman, Magazin estival Cinema 1984)
„Diploma de onoare, pe care o decerna în 1950 juriul Festivalului internațional de la Karlovy-Vary regizorului Paul Călinescu pentru Răsună valea, reprezintă primul nostru succes într-o competiție internațională destinată filmelor artistice.” (lulian Georgescu, Cinema nr. 8, august 1974)

Răsună valea (1949) - Photo