REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Eu când vreau să fluier, fluier” de Florin Şerban la Cinemateca ICR Viena


Institutul Cultural Român de la Viena organizează marţi, 30 iunie, la ora 19.00, proiecţia filmului Eu când vreau să fluier, fluier (2010) în regia lui Florin Şerban.

     Evenimentul de la sediul ICR Viena se înscrie în programul RKi Wien – Rumänisches Kino in Wien, care prezintă periodic producţii cinematografice româneşti.
     Eu când vreau să fluier, fluier reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului Florin Şerban, fiind o dramă cinematografică realizată după piesa omonimă scrisă de Andreea Vălean. Filmul a primit două importante distincţii în cadrul ediţiei 2010 a Berlinalei: Premiul Alfred Bauer, acordat din anul 1987 în memoria primului director al Festivalului de Film de la Berlin, care revine unei pelicule ce deschide noi perspective în arta cinematografică, și Ursul de Argint, marele premiu al juriului, acordat acestei prime pelicule româneşti, prezentă în competiția oficială de la Berlin după 17 ani de absenţă.
Pelicula a primit Premiul „New Blood“ la Festivalul Internaţional de Film Thriller de la Beaune (Franţa, 2010), Premiul pentru cel mai bun film de debut la Festivalul Internaţional de Film pentru copii şi adolescenţi de la Zlin (Republica Cehă, 2010) şi Premiul pentru cel mai bun film românesc la Festivalul Internaţional de Film Transilvania TIFF (2010).
     Filmul prezintă povestea lui Silviu (George Piştereanu) care, după patru ani petrecuţi într-un penitenciar pe malul Dunării, urmează să se elibereze în scurt timp. Cu două săptămâni înainte de eliberare, primeşte o vizită neaşteptată. Află că mama lui s-a întors acasă din Italia şi vrea să îl ia pe fratele lui mai mic. Silviu are cinci zile să găsească o soluţie. Cele cinci zile devin o eternitate când Silviu se îndrăgosteşte de o studentă la Sociologie, Ana (Ada Condeescu), venită în practică la penitenciar. Copleşit de emoţii şi presat de timp, Silviu închide ochii… Libertatea, vântul, drumul, primul sărut. Din acest moment  i se poate întâmpla orice.Din distribuţia filmului fac parte şi Mihai Constantin, Clara Vodă, Papan Chilibar şi Marian Bratu. Scenariul este semnat de Cătălin Mitulescu şi Florin Şerban, filmul fiind produs de Cătălin Mitulescu, Daniel Mitulescu, alături de Frederick Zander şi Tomas Eskilsson.
Eu când vreau să fluier, fluier este o coproducţie româno-suedeză, realizată de Strada Film, Film i Väst şi The Chimney Pot.
George Piştereanu a obţinut pentru acest rol Premiul „Blue Angel“ la Festivalul Internaţional Art Film Fest (Slovacia, 2010), Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film din Damasc (Siria, 2010) şi la Festivalul Internaţional de Film din Stockholm (Suedia, 2010) şi Premiul special pentru cel mai bun rol principal masculine la Festivalul European de Film Cinedays (Macedonia,2010). Tot la Festivalul Cinedays, Florin Şerban a obţinut Steaua de Argint pentru regie.Filmul este subtitrat în limba germană. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Detalii: www.icr.ro

 
 



Galerie Foto

Cuvinte cheie: ada condeescu, eu cand vreau sa fluier, fluier, florin serban, george pistereanu, icr viena

Opinii: