REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film“Prea târziu” de Lucian Pintilie la ICR Viena


Filmul va fi proiectat miercuri, 24 septembrie, de la ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena în cadrul programului RKi Wien - Rumänisches Kino in Wien.

     Seria de filme proiectate a cuprins, în perioada iulie – septembrie, „trilogia comunistă“ a lui Pintilie: Reconstituirea (1971), Balanţa (1992) şi Prea târziu (1996). Ultimul dintre ele a fost nominalizat la Palme d'Or în cadrul Festivalului de Film de la Cannes 996. Scenariul, semnat Răsvan Popescu şi Lucian Pintilie, este inspirat de nuvela lui Răsvan Popescu, Subomul. Din distribuţie fac parte: Răzvan Vasilescu, Cecilia Bârbora, Andreea Banciu, Victor Rebengiuc, Dorel Vişan, Ion Fiscuteanu, Florin Călinescu, Mircea Rusu, Viorel Comanici, Iancu Lucian, Şerban Ionescu, Emil Hoştină, Gavril Pătru, Doru Ana, Zoltan Butuc, Dan Condurache, Luminiţa Gheorghiu, Gabriel Costa, Ion Bechet. 
Pe fundalul violenţei şi sărăciei societăţii române în tranziţie, filmul prezintă povestea unui procuror, Dumitru „Mitică” Costa (Răzvan Vasilescu), care este trimis într-un oraş minier pentru a investiga o crimă. Autorităţile, începând de la conducerea minei şi până la prefectura judeţului, îi pun piedici, în încercarea de a evita periclitarea singurei surse de venit a văii, industria minieră. 
     „Filmul este o străbatere succesivă de cercuri infernale, de catastrofe înlănţuite. O catastrofă nu dispare decât pentru a face loc alteia, iar aceasta, ultima, se va numi Masacrul inocenţilor. Care este strategia de supravieţuire a unei comunităţi omeneşti într-o condiţie de catastrofe înlănţuite, de catastrofă perpetuă? Şi ce anume mai rămâne dintr-o comunitate, dintr-o fiinţă omenească, când încearcă să se adapteze apocalipsului – concedându-i statut de normalitate – când evenimentul stihial devine eveniment banal, cotidian? Şi în general, când anume băşcălia – iresponsabilitatea asumată, spiritul macabru al umorului de care noi românii suntem atât de mândri – încetează să mai fie un scut invulnerabil? Iată chestiunea «number one» a filmului meu şi, dacă vreţi, a tuturor filmelor mele.” Lucian Pintilie 
Proiecţiile din programul RKi Wien – Rumänisches Kino in Wien sunt realizate cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi DACIN SARA (Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual). 

Filmul este subtitrat în limba engleză. 
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Detalii:www.icr.ro          
 Galerie Foto

Cuvinte cheie: balanta, icr viena, lucian pintilie, prea tarziu, reconstituirea

Opinii: