Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismOn the Eve of Silence (1978)

Înainte de tăcere (1978)

98 min. - Drama Screening - AG - 23.10.1978

Synopsis: The dramatic story of a man and his wife set during the Romanian War of Independence. Adaptation from the story „În vreme de război” by I.L.Caragiale.

Director: Alexa Visarion

Writer: Alexa Visarion

Stars: Liviu Rozorea, Valeria Seciu, Ion Caramitru


Photo Gallery:

  • On the Eve of Silence (1978)
  • On the Eve of Silence (1978)
  • On the Eve of Silence (1978)
  • On the Eve of Silence (1978)
  • On the Eve of Silence (1978)

Browse the entire gallery

Casting:

Liviu Rozorea Stavrache
Valeria Seciu Ana
Ion Caramitru Iancu
Browse the entire cast and crew

Produced By

Casa de filme Unu

Production info

Filmări au început în octombrie 1977 la Hereşti, Ilfov. Copia standard este aprobată  în 15.04.1978. Cheltuieli de producție 2.988.000 lei.
Ecran normal, color, 11 acte, 2684 m.

Distributors

Româniafilm

Festivals, Awards

  1. 1978 - ACIN - „Opera Prima” Award. Best Cinematography. Best Actress (Valeria Seciu)
    1979 - San Sebastian - Best Cinematography.

Trivia

  • Debutul în regia de film al regizorului de teatru Alexa Visarion.
Liviu Ciulei despre film
„Depășind o epică cinematografică simplă, filmul lui Alexa Visarion, straniu și adevărat, certifică o concepție artistică unitară. Incandescenta intensitate a stărilor personajelor cuprinde întreg ecranul, imprimând oamenilor, peisajului, decorului o tensiune specifică, aleasă, dorită, obținută prin poziția artistică ce determină universul filmului până la saturare. Prelungind în propria sa limbă elementul uneori naturalist și alteori realist-expresionist al nuvelelor lui Caragiale, împrumutând această culoare literară din „Năpasta”, regizorul extinde aceste nuanțări stilistice literare în specificul artei cinematografice, găsindu-le un echivalent, o traducere contemporană tulburătoare atât ca intensitate și ritm, cât și ca amploare și complexitate de gândire. Astfel, Înainte de tăcere își găsește stilul său, propriu și bine definit, anunțând prin caracteristicile sale contururile personalității regizorului de film Alexa Visarion.” (din Pliantul de prezentare al filmului)

Opinia producătorului
„Nu știu ce va spune publicul despre Înainte de tăcere; știu însă că filmul s-a „născut” într-o atmosferă de creație autentică, pe care o poți dobândi și impune — mai ales la prima prezență pe platouri — numai atunci când ai ceva important de spus. Salut, deci, în persoana lui Alexa Visarion, nu numai un talent cu care se îmbogățește cinematografia noastră, ci în primul rând o conștiință artistică veritabilă, un creator obsedat nu de limbaj, ci de sensuri, de adâncimea și forța gândului conținut în opera sa. Salut, deci, opțiunea pentru cel mai fertil, dar și cel mai greu dintre posibilele drumuri în artă...” (Ion Bucheru, Pliantul de prezentare al filmului)

On the Eve of Silence (1978) - Photo