REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmÎnainte de tăcere (1978)

On the Eve of Silence

98 min. - Dramă Ecranizare - AG - 23.10.1978

Sinopsis : Ecranizare după nuvela „În vreme de război” de I.L.Caragiale.

Regie: Alexa Visarion

Scenariu: Alexa Visarion

Actori Principali: Liviu Rozorea, Valeria Seciu, Ion Caramitru


Galerie Foto:

  • Înainte de tăcere (1978)
  • Înainte de tăcere (1978)
  • Înainte de tăcere (1978)
  • Înainte de tăcere (1978)
  • Înainte de tăcere (1978)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Liviu Rozorea Stavrache
Valeria Seciu Ana
Ion Caramitru Iancu
Vezi tot genericul

Producători

Casa de filme Unu

Date de producție

Filmări au început în octombrie 1977 la Hereşti, Ilfov. Copia standard este aprobată  în 15.04.1978. Cheltuieli de producție 2.988.000 lei.
Ecran normal, color, 11 acte, 2684 m.

Distribuitori

Româniafilm

Festivaluri, premii

  1. 1978 - ACIN - Premiul „Opera Prima”; Premiile pentru imagine şi interpretare feminină (Valeria Seciu)
    1979 - San Sebastian - Premiul pentru imagine oferit de municipalitate

Trivia

  • Debutul în regia de film al regizorului de teatru Alexa Visarion.
Liviu Ciulei despre film
„Depășind o epică cinematografică simplă, filmul lui Alexa Visarion, straniu și adevărat, certifică o concepție artistică unitară. Incandescenta intensitate a stărilor personajelor cuprinde întreg ecranul, imprimând oamenilor, peisajului, decorului o tensiune specifică, aleasă, dorită, obținută prin poziția artistică ce determină universul filmului până la saturare. Prelungind în propria sa limbă elementul uneori naturalist și alteori realist-expresionist al nuvelelor lui Caragiale, împrumutând această culoare literară din „Năpasta”, regizorul extinde aceste nuanțări stilistice literare în specificul artei cinematografice, găsindu-le un echivalent, o traducere contemporană tulburătoare atât ca intensitate și ritm, cât și ca amploare și complexitate de gândire. Astfel, Înainte de tăcere își găsește stilul său, propriu și bine definit, anunțând prin caracteristicile sale contururile personalității regizorului de film Alexa Visarion.” (din Pliantul de prezentare al filmului)

Opinia producătorului
„Nu știu ce va spune publicul despre Înainte de tăcere; știu însă că filmul s-a „născut” într-o atmosferă de creație autentică, pe care o poți dobândi și impune — mai ales la prima prezență pe platouri — numai atunci când ai ceva important de spus. Salut, deci, în persoana lui Alexa Visarion, nu numai un talent cu care se îmbogățește cinematografia noastră, ci în primul rând o conștiință artistică veritabilă, un creator obsedat nu de limbaj, ci de sensuri, de adâncimea și forța gândului conținut în opera sa. Salut, deci, opțiunea pentru cel mai fertil, dar și cel mai greu dintre posibilele drumuri în artă...” (Ion Bucheru, Pliantul de prezentare al filmului)

Înainte de tăcere (1978) - Photo