Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



”Pentru mine, tu ești Ceaușescu”, documentar atipic realizat de Sebastian Mihăilescu


     După un parcurs festivalier victorios, documentarul Pentru mine, tu ești Ceaușescu, realizat de Sebastian Mihăilescu și produs de We Are Basca, a intrat în cinematografele din România.
     ”Am făcut un documentar, pentru că nu aveam bani de ficțiune”, este una dintre replicile lui Mihăilescu, personaj în propriul film. Destul de acidă, afirmația acoperă modalitatea cinematografică de tratare a subiectului. Documentar, și nu prea, experimental, ficțional, Pentru mine, tu ești Ceaușescu este imaginea despre Ceaușescu pe care o construiesc un regizor din generația milenialilor și câțiva tineri din generația Z, născuți după 1990 sau 2000. Portretul lui Ceaușescu, alcătuit din imagini, fotografii și informații din arhive, este dublat de portretul de grup al unei generații care nu știe prea multe despre fostul conducător și regimul comunist de dinainte de 1989. Regizorul nu caută adevăruri despre evenimentele din decembrie (care încă se cercetează), ci face o reconstituire a vieții tânărului care a devenit Nicolae Ceaușescu.
     Sebastian Mihăilescu a adunat un grup de băieți care vin din medii sociale și culturale foarte diferite (de la student la Psihologie la ”băieții de cartier” sau gigolo în Spania). La fel ca în teatrul antic și medieval, toate personajele, inclusiv cele feminine, din ”reconstituire” sunt jucate de bărbați, cu umor și nerv. Cele două fete care apar au rolul să contribuie la portretul de grup.
Într-un spațiu industrial minimalist, cu câteva elemente de decor și câteva costume, actorii vorbesc despre ei sau participă la dramatizarea unor momente din viața lui Ceaușescu, descrise în documentele vremii. Câteva ”scene vivante” refac fotografii de grup în care apare tânărul Ceaușescu.
     Imaginea lor despre Ceaușescu este în alb și negru, ca și mare parte din film, de la ”era un om rău” la ”era un conducător bun, care le dădea oamenilor case și loc de muncă, mi-au spus mie părinții”.
Sebastian Mihăilescu este tânăr și curajos, cu îndrăzneala pe care ți-o dă pasiunea căutării unui drum nou către o poveste, către o inovație cinematografică. Chiar dacă a avut modele din cinematografia internațională, Pentru mine tu ești Ceaușescu este o formă de documentar foarte nouă pentru România, iar amprenta personală în interpretarea modelelor i-a adus premii la festivalurile importante. 
     Acum, Mihăilescu este în postproducție cu primul lungmetraj de ficțiune, Mammalia, produs de microFilm, care va avea premiera în primăvara lui 2023.  
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
 

Tags: claudiu mitcu, pentru mine tu esti ceausescu documentar, sebastian mihailescu, we are basca

Comments: