Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Gala Premiilor UCIN 2022


     Premiile acordate anual de către Uniunea Cineaștilor din România au recompensat filmele realizate în 2021. Gala a fost organizată în parteneriat cu Opera Română din București și a fost prezentată de actorii  Alexandra Velniciuc și Ştefan Velniciuc.
     Dintre filmele nominalizate la diverse categorii, au fost aleși câștigătorii de  către juriul alcătuit din trei președinți de uniuni de creaţie, Ileana Tureanu, Dragoș Buhagiar și Laurențiu Damian, criticul de film Dana Duma și regizorul Cornel Mihalache.
     Laurențiu Damian, președintele Uniunii Cineaștilor din a înmânat Premiile Academice, Premiile de Excelență și Premiul Președintelui UCIN.
     Trofeul UCIN pentru cel mai bun film al anului i-a fost înmânat producătoarei Ada Solomon, pentru Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, scris și regizat de Radu Jude.
     Marele Premiu Special al UCIN a recompensat Studioul Castel, care împlinește 30 de ani de existență. Vlad și Oana Păunescu au primit acest premiu aniversar.
     Premiile Asociației Criticilor din cadrul UCIN au fost prezentate de Dana Duma, președinta asociației, și jurizate împreună cu criticii de film Magda Mihăilescu și Marilena Ilieșiu.
     Premiile oferite anual de UCIN, încă din 1972, au încununat momentele de referință din istoria filmului românesc. Ediţia a 50-a din acest an a fost realizată cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, DACIN- SARA, UPFAR-ARGOA. Organizator: UCİN Producator: Asociația CİNECULTURA

Teodora Ana Mihai a primit Premiul UCIN pentru cel mai bun regizor, cu co-producția româno-belgiană La Civil.

Iosif Demian a primit Premiul UCIN pentru cel mai bun scenariu, al filmului  Rondul de noapte, produs de Mandragora & Iadasarecasa.

Tot pentru Rondul de noapte, Erika Józsa Demian a primit Premiul UCIN pentru muzică originală.

Ilinca Hărnuț a câștigat Premiul UCIN pentru cea mai bună actriță în rol principal, cu partiturile din Rondul de noapte și Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste.

Andreea Grămoşteanu a câștigat Premiul pentru ces mai bună actriță în rol secundar, pentru Complet Necunoscuți.

Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste, scris și regizat de Carina Dașoveanu, a primit Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
 

Comments: