Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismCopii-actori în filmul românesc


     Mulți actori mărturisesc faptul că au trac atunci când trebuie să joace alături de un copil, care, cu sinceritatea și prospețimea lui, ”fură” scena. Talentul manifestat în copilărie i-a condus pe unii dintre copiii-actori către o carieră artistică, pe alții nu. Am ales câteva exemple de copii din filmul românesc, care au impresionat cu talentul lor nativ. 

Medeea Marinescu
     Fiica directorului de fotografie și producătorului Ion Marinescu și a machieuzei Violeta Marinescu, Medeea a debutat la trei ani, în Iarna bobocilor. Peste câțiva ani, a primit un rol principal în Maria Mirabela, film regizat de Ion Popescu Gopo. Acum are o carieră impresionantă, în țară și în Franța. Am văzut-o, de curând, în serialul HBO Bani negri (pentru zile albe), regizat de Daniel Sandu. Imaginea mini-seriei este semnată de George Dăscălescu, soțul actriței.

Manuela Hărăbor
     Maestru de efecte speciale la Buftea, Enache Hărăbor și-a dus copila de trei ani să dea casting pentru un rol în Veronica, filmul Elisabetei Bostan. Blondă cu ochii albaștri, Manuela a cucerit-o pe regizoare, care a distribuit-o și în Veronica se întoarce și Ma-ma. La 18 ani, Manuela a primit rolul principal în Pădureanca, după ce regizorul Nicolae Mărgineanu a pus-o să aleagă între film și examenul la Academia de Teatru și Film. A devenit studentă în anul următor, iar profesor i-a fost Adrian Pintea, unul dintre partenerii din Pădureanca.


Lulu Mihăescu
 
 Tot  Elisabeta Bostan a jucat un rol important în viața fetiței Lulu Mihăescu, care a debutat în Veronica, la vîrsta de patru ani, apoi a apărut în alte patru filme ale aceleiași cineaste, în perioada 1973-1982. A făcut carieră de pianistă și a emigrat în Canada.Izabela Bostan
     Izabela Moldovan avea câțiva ani când regizoarea Elisabeta Bostan a ales-o pentru rolul principal din Campioana. Legătura dintre cele două a devenit atât de puternică, încât Izabela a devenit, oficial, fiica regizoarei. Izabela Bostan este cadru didactic universitar la UNATC ”IL Caragiale” și a regizat câteva documentare.Ion Bocancea
     Intuiția fără greș a Elisabetei Bostan a funcționat și în cazul lui Ion Bocancea, ales dintre 12.000 de copii care s-au prezentat la castingul pentru Amintiri din copilărie. Chiar dacă a fost foarte portivit pentru rolul Năică, Ion Bocancea a devenit programator și a renunțat la cariera actoricească.
Costel Băloiu
     Francisc Munteanu l-a ales dintre 500 de băieți la un casting pentru Pistruiatul, apoi l-a distribuit și în Roșcovanul. Costel Băloiu a jucat și în câteva filme regizate de Sergiu Nicolaescu, dar relația tensionată cu acesta l-a determinat să renunțe la actorie. Este șofer de taxi în București.
Sofia Nicolaescu
     Când avea patru ani, Sofia a fost distribuită de Radu Jude în rolul fiicei lui Șerban Pavlu și a Mihaelei Sîrbu, în filmul Toată lumea din familia noastră. Talentul copilei l-a determinat pe regizor să-i dea partituri și în Trece și prin perete, Inimi cicatrizate sau Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”.Dan Hurduc
     Dan Hurduc a debutat în 2010, cu rolul copilului din serialul HBO În derivă, care i-a adus și rolul din Domestic, regizat de Adrian Sitaru. Are acum o filmografie importantă, cu roluri principale în serialul HBO Umbre și în filmul lui Radu Potcoavă, Vara s-a sfârșit. Nu știm dacă va face o carieră artistică, dar este deja actor.Marc Titieni
     Avea 10 ani când a debutat în serialul HBO În derivă, dup care a primit un rol în Domestic. Marc Titieni are ADN de actor, primit de la tatăl Adrian Titieni și mama Adriana Irimescu. După mai multe roluri secundare, are rol principal în Otto Barbarul, film regizat de Ruxandra Ghițescu. Chiar dacă studiază scenaristică la UNATC ”IL Caragiale”, Marc are deja o carieră actoricească.


Alfred Wegeman
     Tot Radu Potcoavă a jucat un rol important în viața copilului Alfred Wegeman, care a fost ales pentru rolul din Tatăl meu e cel mai tare. Acum este student la Actorie, la UNATC ”IL Caragiale” și a jucat în Un pas în urma serafimilor, regizat de Daniel Sandu.
Nicholas Bohor
     Nicholas debutează împreună cu Dan
 Hurduc în filmul Domestic al lui Adrian Sitaru. Cei doi joacă rolurile principale și în Vara s-a sfârșit. Este student la Actorie – UNATC ”IL Caragiale”.
 

Crina Tofan
     După debutul lăudat din Live, regizat de Vlad Păunescu, Crina a jucat în Vara s-a sfârșit, alături de Dan Hurduc și Nicholas Bohor.
Deocamdată face înot de performanță – sărituri de la trambulină – la Clubul Steaua.Luca Toma
     Un alt copil care face sport, dar și-a dovedit deja talentul actoricesc, Toma a jucat în premiatul scurtmetraj al lui Bogdan Mureșanu, Cadoul de Crăciun. Cei doi au colaborat și la animația Magicianul. În prezent, Luca se antrează la Academia de Fotbal Valencia România.


Adela Mărghidan
     Fiica directorului de fotografie și producătorului Liviu Mărghidan, Adela și-a dovedit talentul actoricesc la 6 ani, când a jucat în Pororoca, regizat de Constantin Popescu. Acum are deja câteva filme în portofoliu, printre care și Castelul Crăiței, care va avea premiera în 2022, în care joacă, alături de fratele ei, Radu Mărghidan, o poveste cu doi copii rătăciți pe munte. Cei doi sunt obișnuiți cu escalada din cauza pasiunii tatălui lor, care și regizează filmul.Ștefan Iancu
     Un caz special este cel al fraților Iancu, Bogdan și Ștefan. Fratele mai mare, Ștefan are primul rol ca arcaș în Princess of Thieves, din 2001. Urmează o carieră impresionantă de copil-actor până la rolul principal din Un pas în urma serafimilor, regizat de Daniel Sandu, și cel din serialul Pro Vlad. Are o apariție specială în serialul Killing Eve. Studiază la UNATC ”IL Caragiale”.


Bogdan Iancu
     Fratele mai mic cu doi ani, Bogdan debutează cu rolul din Ho, Ho, Ho, în 2009. Cel mai nou rol în România este cel din Oh, Ramona, dar are numeroase apariții în producții internaționale. Și el studiază Actoria la UNATC ”IL Caragiale”.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
(2.04.2021)

Tags: copii actori in filmul romanesc

Comments: