Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Co-producția ”Quo Vadis, Aida?” câștigă Premiul LUX 2022


     Pelicula Quo Vadis, Aida?, regizată de Jasmila Žbanić și co-produsă de Bosnia și Herzegovina, Austria, Olanda, Franța, Polonia, Norvegia, Germania, România (Digital Cube) și Turcia, a primit LUX European Audience Film Award, oferit de Parlamentul European și Academia Europeană de Film. Câștigătorul este votat 50% de public și 50% de membrii Parlamentului European.
     Filmul a reprezentat Bosnia Herțegovina la Premiile Oscar 2021 și s-a clasat în primele cinci nominalizări la categoria Film străin, alături de documentarul colectiv.
Celelalte două finaliste la Premiul LUX au fost Flee, de Jonas Poher Rasmussen (Danemarca) și Great Freedom, de Sebastian Meise (Austria).
     La gala de înmânare a premiului, președinta Roberta Metsola a spus: ”Filmul este un puternic apel la justiție pentru femeile și mamele din Srebnica, care au fost martore la uciderea a 8000 de oameni din familiile lor. Astfel de atrocități nu trebuie niciodată uitate”.
     Jasmila Žbanić a acceptat premiul, spunând: “Când mă pregăteam pentru filmul despre genocidul din Srebrenica, mă gândeam că războiul din Bosnia, Croația, din regiunea noastră este ultimul din Europa. Am fost șocată să aflu că noi, europenii, am permis războiul din Ucraina. Trebuie, cu toții, să găsim un mod de a opri războiul din Ucraina.”
Detalii: luxaward.eu

 
(14.06.2022)

Tags: digital cube romania, jasmila zbanic, premiul lux 2022, quo vadis aida film

Comments: