Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



American Independent Film Festival 2019


     Ediția a III-a a evenimentului inițiat de Cristian Mungiu și organizat de Voodoo Films și Asociația Cinemascop a confirmat brandul American Independent Film Festival în România, cu programe la București și Iași. După ce s-a asigurat că Les Films de Cannes à Bucarest este o structură funcțională, Cristian Mungiu a urnit acest nou proiect, în 2017.
     Cele două festivaluri aduc cineaști cunoscuți în România, pe care publicul poate să-i cunoască la întâlnirile de după proiecție, dar și oportunități pentru români. Un exemplu al consecințelor directe generate de aceste evenimente este colaborarea cu Jacques Audiard. După ce a fost invitat la Les Films de Cannes à Bucarest cu filmul său Dheepan (Palme d’Or în 2015), cineastul francez a hotărât să realizeze o parte din producția The Sisters Brothers în țara noastră, așa că Mungiu și-a asumat rolul de producător și distribuitor în România al acestei pelicule independente americane. În timpul filmărilor, actorii John C. Reilly și Joaquin Phoenix au participat la o discuție cu publicul din cadrul AIFF 2017. Lungmetrajul este acum în cinematografele din România, iar Jacques Audiard a venit la premiera din cadrul festivalului, împreună cu echipa românească și Martine Cassinelli, line producer.
     Demersurile lui Cristian Mungiu de a deschide uși pentru cinematografia românească au roade, nu numai în evidențierea capacităților de producție de la noi, testate și de alți cineaști americani, dar și a creativității artistice. Concursul Scrie un scenariu pentru Sebastian Stan a creat o efervescență printre scenariști. Star american născut în România, Sebastian Stan a acceptat să aleagă câștigătorul dintre cele cinci finaliste scrise pentru el, după ce anul trecut a fost invitat special la AIFF. Pentru că i-au plăcut foarte mult, a desemnat doi câștigători: Alexandru Molico, cu miniseria Uruc, și Andrei Epure, cu lungmetrajul Câini care latră de la distanță. Anunțul a fost făcut la gala de închidere a festivalului.  
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu

Tags: american independent film festival 2019, cristian mungiu, jacques audiard, sebastian stan, the sisters brothers film

Comments: