Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



5 proiecte la ediția pilot a rezidenței artistice “Ready for Take-One:short-form scriptdoctoring”


Ready for Take-One Residency, cea mai nouă rezidență artistică dedicată scenariștilor (profesioniști și neprofesioniști) de scurtmetraje din România, care își doresc experiența unei sesiuni intensive de script doctoring de tip bootcamp, a ales proiectele care vor participa la ediția pilot. Din cele 38 de proiecte înscrise în concurs, Take-One Media a ales 5 proiecte care vor intra în etapa de bootcamp, în perioada 29 septembrie – 2octombrie, ele urmând să ajungă la o versiune finală pentru alegerea proiectului câștigător până la 9 octombrie 2022.
“18 ani” de Ionuț Toader
Ionuț Toader este absolvent al UNATC “I. L. Caragiale”și actor la Teatrul Național din București. În 18 ani Ionuț spune povestea maturizării forțate a patru adolescenți, prieteni buni, care iau mașina parinților fără ca aceștia să știe, dar provoacă un accident violent, în urma căruia viețile lor se vor schimba pentru totdeauna.
“Mad” de Ana-Maria Moldovan
Actriță, fotografă, scenaristă, Ana-Maria Moldovan simte mereu nevoia să se exprime “pentru că viața i-a oferit și bune și rele”. Despre proiectul ei Mad: când cineva este bolnav pe termen lung, primește toată atenția și grija de care ceilalți sunt capabili. Dar cu ceilalți ce se întâmplă? Ei trebuie să meargă mai departe, fără circumstanțe atenuante. Storși de putere și fără viață.
“Mămica e pe droguri” de Răzvan Bârseti.
Răzvan Bârseti este editor, scenarist și regizor de film. În 2017 a absolvit programul de masterat la London Film School, unde a scris, regizat, montat și produs mai multe filme studențești. În ultimii ani a lucrat ca editor la numeroase scurtmetraje și documentare pentru producții din țări precum Anglia, Franța, Tajikistan, Rusia, Azerbaidjan sau S.U.A. În Mămica e pe droguri Răzvan spune povestea relației tumultoase dintre un tânăr antreprenor în domeniul IT și mama acestuia, pe parcursul unui drum spre casă de la spital, în urma trezirii mamei din anestezia unui control endoscopic.
“Trei femei cu același nume”de Ana lui Nechifor.
Ana lui Nechifor se autodescrie drept oc̶r̶e̶a̶t̶o̶a̶r̶e̶creatură de conținut. Asta înseamnă că, indiferent de mediul de expresie, intuiția de storyteller o ajută să vadă și să spună povești relevante pentru audiențele cărora se adresează. 3 femei cu același nume este un treatment de scenariu inspirat din succesiunea evenimentelor tragi-comice prin care Ana a trecut în perioada decesului tatălui ei–“un balkan-kitsch multimedia, acompaniat în surdină de o orchestră de heruvimi”.
“Veniți de luați luminăde Mihail Păunescu
Mihail Păunescu este câştigătorul ediției Concursului de Debut al editurii Cartea Românească din anul 2017, cu romanul „Ultimile luni din viața lui Achim Ioachim”. Mihail va dezvolta în cadrul rezidenței o poveste în care, într-o lume tot mai tehnologizată și laică, un bătrân singur și bolnav consideră că a lua lumină în noaptea de Înviere este lucrul cel mai important, pentru care este dispus să plătească orice preț.
     Bootcamp-ul Ready for Take-One se va desfășura în perioada 29 Septembrie – 2 Octombrie la Bușteni, într-un decor montan idilic, propice dezvoltării proiectelor înscrise în concurs.
În urma desemnării proiectului câștigător, Take-One Media va achiziționa drepturile pentru ecranizare/ exploatare (în schimbul unui fee negociat contractual) pentru cel puțin unul dintre cele 5 scenarii dezvoltate în bootcamp, urmând ca proiectul câștigător să intre în faza de producție în urmatoarele 12 luni post-rezidență. 
     Pe perioada celor 4 zile de bootcamp, participanții vor beneficia de îndrumarea unor profesioniști din zona de film, în sesiunile de scriere și rescriere ale proiectelor. Radu Nicoară, Iulia Lumânare și Alexandru Mironescu își vor oferi expertiza pentru a ajuta participanții să-și aducă scenariile cât mai aproape de faza finală – final draft, până la 9 octombrie 2022.
     Radu Nicoară este scenarist, regizor și profesor universitar coordonator al Departamentului de Scenaristică la UNATC “I.L.Caragiale”. Iulia Lumânare este actriță, scenarist și director de casting, absolventă a Universitătii Naționale de Artă Teatrală și Cinematografie “I.L. Caragiale”. Alexandru Mironescu este scenarist, regizor și producător de film, absolvent UNATC „I.L. Caragiale” și al unui program M.F.A. (Master in Fine Arts) în Film și Televiziune la Savannah College of Arts and Design, obținut în urma acordării unei burse Fulbright pentru studii in S.U.A. Din 2021 deschide casa de productie si distribuție Take-One Media.
     Toate scenariile rezultate/proiectele selectate vor purta ulterior logo-ul rezidenței “Scenariu dezvoltat în cadrul rezidenței Ready for Take-One by Take-One Media”, la fel și filmele realizate pe baza acestor scenarii. 
Detalii: facebook
 

 
 
(28.09.2022)

Tags: alex mironescu, iulia lumanare, radu nicoara, ready for take one rezidenta, take one media

Comments: