Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Radu Mihăileanu la Les Films de Cannes à Bucarest 2014


Anul acesta, Radu Mihăileanu a venit la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest ca să-şi prezinte documentarul Caricaturistes – Fantassins de la Démocratie / Caricaturiştii – Infanterişti ai democraţiei.
Proiectul a pornit de la prietenia lui cu Plantu, caricaturist pentru Le Monde de peste 30 de ani, şi s-a extins cu desenatori din toată lumea. 12 poveşti ale unor „infanterişti” pentru dreptul la liberă exprimare, care atacă nedreptatea cu un creion. Capacitatea lor de a transmite un mesaj printr-un desen l-a uimit pe regizor, care a decis că trebuie să facă un documentar despre aceşti oameni şi lupta lor anonimă.
Radu Mihăileanu şi-a asumat rolul de co-scenarist, alături de regizoarea Stéphanie Valloatto, şi de producător. Filmările din diferite colţuri ale lumii au fost, de multe ori, periculoase, pentru că sunt ţări în care caricaturiştii au interdicţie la publicare, sunt urmăriţi sau li se zdrobesc degetele.
Regizorul a plecat din România în anii ’80, dar se întoarce mereu să filmeze sau să susţină proiecte noi.
Radu Mihăileanu a participat şi la workshop-ul Les Films de Cannes à Bucarest despre producţia şi distribuţia filmului european, organizat de regizorul Cristian Mungiu, de care îl leagă o veche prietenie.
Imagine: Nicolae Cara
 
(30.10.2014)

Tags: caricaturistes les fantassins de la democratie, les films de cannes a bucarest, radu mihaileanu

Comments: