REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Urma”, debut în regia de lungmetraj pentru Dorian Boguță


     La premiera filmului Urma, producătoarea Oana Bujgoi Giurgiu și regizorul Dorian Boguță au făcut o scurtă introducere a proiecției. Cei doi au și apariții speciale în film, cât să-i vedem cu coada ochiului. Pelicula produsă de Hai-Hui Entertainement, Mandragora, Actoriedefilm.ro și Point Film, cu sprijin CNC, este distribuită de Transilvania Film și a intrat în cinematografe.
     Proiectul a început cu mai mulți ani în urmă, după ce Dorian Boguță și-a exersat talentul regizoral cu câteva scurtmetraje, cu un bun circuit festivalier.
     Povestea din Urma, care are un sâmbure de adevăr în istoria familiei Boguță, a fost dezvoltată împreună cu scenarista Loredana Novak (De ce eu?). O dramă de familie devine intrigă polițistă, iar detectivul Mihnea Nicoară (Teodor Corban) și ajutorul lui, Florin Bejan (Liviu Pintileasa), trebuie să găsească adevărul printre minciunile și jumătățile de adevăr pe care le livrează cu nonșalanță Ana (Irina Rădulescu), Radu Dogaru (Dragoș Bucur), cumnatul Cristi (Lucian Ifrim), Eleonora (Mădălina Ghenea), prietenul Victor Bodea (István Téglás). Toată țesătura îl are în centru pe Anton (Marin Grigore), un artist care dispare. Doar Teodor Corban și Dragoș Bucur au fost prima alegere a regizorului, ceilalți au participat la un casting îndelungat.
     Titlul în limba egleză este Legacy și acoperă bine mesajul filmului. Cei doi frați, Anton și Ana, au rămas orfani și s-au crescut unul pe celălalt, iar legătura dintre ei este foarte puternică.
     Atmosfera de policier noir e accentuată de muzica lui Marius Leftărache și a Cristinei Chiosea, de imaginea lui Barbu Bălășoiu. Un tratament special au avut sunetul, conceput de Alex Dumitru, și montajul lui Tudor D. Popescu. Costumele sunt create de Mălina Ionescu, iar decorurile de Andreea Popa. Dorian Boguță a lucrat cu această echipă la mare parte din scurtmetrajele anterioare, așa că avea toate piesele potrivite pentru puzzle-ul din lungmetraj.
 
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
   


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dorian boguta, hai hui entertainement, irina radulescu, legacy film, mandragora, teodor corban, urma film

Opinii: