REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



„Sfârșit” și „Vizitatorul” printre filmele horror de la TIFF 2016


     Subiecte ca religia, Holocaustul, vampirismul și canibalismul se regăsesc anul acesta în cele mai „întunecate” secțiuni la TIFF, Umbre / Shadows și bonusul ei tematic, intitulat Midnight Delirium și dedicat genului horror din cinematografia latino-americană.
     Scurtmetrajele din Umbre au fost alese de Mihai Mitrică, iar printre acestea sunt: sadicul Mother of God, în care o tânără devine jertfă într-o ceremonie de incantare a antichristului, Arcana e un film despre vrăjitorie, iar terifiantul Blight e un horror psihologic despre un tânăr preot chemat să rezolve un caz de posedare dintr-un sat izolat. Sister Hell abundă în sex, violență și atacuri la adresa religiei, iar Disco Inferno, recompensat cu premii în peste 35 de festivaluri, imaginează un iad plin de simboluri oculte și femei în ținute Illuminati. De neratat este capodopera animată The Mill at Calder’s End, al maestrului efectelor speciale Kevin McTurk, iar pe Dorian Boguță îl redescoperim în rolul de regizor în Sfârșit.
     În Umbre-Lungmetraj, printre filmele selecționate de directorul artistic Mihai Chirilov se află Blind Sun, un thriller despre singurătatea unui imigrant ajuns în Grecia, în mijlocul unui val de caniculă, transgresivul Ludo, care atinge noi teritorii neexplorate ale genului horror. În filmul său de debut Lace Crater, Harrison Atkins amestecă genurile subtil, făcând treceri de la comedie la dramă și explorând teme ca izolarea și nevoia de conexiune umană sau chiar supranaturală. Aloys analizează viața izolată a unui detectiv scufundat într-o lume construită din înregistrările de pe camerele de supraveghere. Couple in a Hole al lui Tom Geens este povestea cu accente suprarealiste a unui cuplu îndoliat, iar regizorul român Jamil Hendi debutează în lungmetraj cu producţia independentă Vizitatorul, un horror care se petrece într-un apartament cu o istorie sumbră din București, în care joacă Ionuț Grama, Oana-Irina Duțu și Andreea Boșneag.
     Secțiunea Midnight Delirium, curatoriată de Richard Peña, profesor la Columbia University și fost director de program al Film Society of Lincoln Center, aduce o selecție de filme horror unul și unul din cinematografia latino-americană. Filmele vor fi difuzate la miezul nopții la TIFF. At Midnight I Will Take Your Soul (regia Jose Mojica Marins) este un horror brazilian cult care a lansat personajul iconic Coffin Joe. Vampires in Havana e un film cubanez animat, iubit de critici, care parodiază genul horror cu vampiri, iar captivantul Cronos (1994) e debutul celebrului Guillermo del Toro, o poveste neortodoxă despre dorința seducătoare de a atinge nemurirea.
     Detalii: Tiff.ro


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dorian boguta, jamil hedi, midnight delirium tiff, sfarsit film, tiff 2016, vizitatorul film

Opinii: