REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Their Finest”, proiectat la închiderea Festivalului de Film Cinepolitica


     Momentul de grație / Their Finest (regia Lone Scherfig) va fi proiectat în închiderea celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica, duminică, 23 aprilie, la Cinema Elvire Popesco.
     Acțiunea filmului este plasată în Londra anilor '40, în perioada de maximă slăbiciune a rezistenței britanice în fața agresiunii naziste. Divizia de Film a Ministerului Britanic de Interne o angajează pe scenarista Catrin Cole să aducă o perspectiva feminină asupra campaniei naționale de propagandă, menită să mențină vie speranța populației în urma efectelor tăvălugului Blitzkrieg-ului.
     Competiția Cinepolitica reunește șapte dintre cele mai noi filme și documentare politice, trei dintre acestea constituind și punctele de plecare pentru două dezbateri.
     Vineri, 21 aprilie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popescu, va rula Recolta de oameni / Human Harvest (regia Leon Lee), un documentar șocant ce are la bază investigația a doi nominalizați la Premiul Nobel despre traficul de organe din China. Filmul va fi precedat de o dezbatere, la care vor participa Gina și Adrian Sturdza, reprezentanți ai organizației DAFOH (Doctors Against Forced Organ Harvesting).
     Mișcările de stradă actuale și ascensiunea extremei drepte în Europa reprezintă subiectele celei de-a doua dezbateri, care va avea loc sâmbătă, ora 19.30, tot la Cinema Elvire Popescu. Vor participa: Ruxandra Ivan, lector universitar al Facultății de Științe Politice a Universității din București, Elena Calistru, președinte și co-fondator al asociației Funky Citizens, Dumitru Borțun, politolog și conferențiar la Facultatea de Comunicare și Relații Publice a SNSPA, și istoricul Mihai Burcea. Dezbaterea va fi moderată de Oana-Valentina Suciu, sociolog, lector la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. Dezbaterea va avea loc între proiecțiile a două filme pe teme cât se poate de actuale: Putin pentru totdeauna? / Putin Forever?, un documentar despre protestele din Rusia din 2011 – 2012, și Patria e a noastră / Chez nous, un film despre ascensiunea extremei drepte în Franța.
     Din juriul celei de-a șasea ediții a competiției Cinepolitica fac parte: Oana-Valentina Suciu, sociolog, Nicolae Mandea, Rectorul Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, și Ioan Cristescu, scriitor și conferențiar universitar.
     La Institutul Balassi din București vor rula, în afara competiției, Janus (regia Gyöngyössy Bence), un film inspirat din întâmplări reale despre modul de acțiune al Securității, și La graniță 1988 – 89 / Határon 1988-89 (regia Lukács Csaba, Marossy Géza), un mediu-metraj despre cei care au încercat să fugă de dictatura ceaușistă.
     Festivalul Internațional de Film Cinepolitica va avea loc în perioada 20 – 23 aprilie, la Cinema Elvire Popesco  și Institutul Balassi din București.
     Detalii: www.cinepolitica.ro
(19.04.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinepolitica 2017, festival de film politic bucuresti, human harvest film, putin forever film, their finest film

Opinii: