REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCinepolitica 2017: „Patria e a noastră” și „Putin pentru totdeauna?”


     Patria e a noastră / Chez nous (regia Lucas Belvaux) și Putin pentru totdeauna? / Putin Forever? (regia Kiril Nenashev) sunt două dintre titlurile din competiția Festivalului Internațional Cinepolitica (20-23 aprilie 2017, Cinema Elvira Popescu, București).
     Patria e a noastră (regia Lucas Belvaux) spune povestea unei asistente medicale apolitice, care ajunge într-un mod neprevăzut se fie activistă în cadrul unei formațiuni ultra-naționaliste din Franța. Deși unicul ei scop era acela de a-și ajută comunitatea, Pauline va fi prinsă în vâltoarea xenofobiei şi demagogiei inoculate de doctrina partidului.
     Producția a stârnit controverse, fiind pusă la zid mai ales de liderii Frontului Național francez și acuzată că urmărește defăimarea organizației chiar înainte de alegerile în care Marine Le Pen candidează cu șanse importante. Regizorul Lucas Belvaux își susţine cu tărie discursul, afirmând că filmul său își propune să provoace o dezbatere obiectivă asupra populismului și a pericolului său uriaș, în niciun caz nu este un act de sabotaj sau propagandă. 
     Documentarul Putin Forever? urmărește protestele din Rusia care au avut loc în 2011 – 2012. În film se regăsesc imagini de arhivă extrem de importante, surprinse chiar în momentele cele mai aprinse şi tensionate ale încercărilor de revoluție anti-Putin. 
     Detalii: www.cinepolitica.ro
(31.03.2017)

Cuvinte cheie: chez nous film, cinepolitica 2017, festival de film bucuresti, film politic, putin forever film

Opinii: