REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Războiul Regelui”, în competiția Cinepolitica 2017


     În anul în care se împlinesc 90 de ani de la proclamarea Principelui Mihai ca Rege, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica (20 - 23 aprilie 2017) aduce, în premieră, la București, documentarul istoric Războiul Regelui / The King Who Tricked Hitler (regia Trevor Poots), narat de Marcel Iureș.
     Aceasta este ultima dintre marile povești nespuse ale celui de-al Doilea Război Mondial, dezvăluită de ultimul Șef de Stat din acele vremuri rămas în viață, Regele Mihai I al României. „Am luat trenul spre Berlin să vedem ce ar fi rezervat cealaltă cale și am avut un prânz cu Hitler. Nu a fost deloc o întâlnire plăcută.” Povestea deciziei unui Rege care, într-un punct critic în al Doilea Război Mondial, a renunțat la sprijinul acordat Germaniei, îndreptând România spre Aliați și a grăbit sfârșitul războiului. Este o poveste a intrigilor de palat. Și o poveste a decepțiilor. Semnale diplomatice pierdute, spioni aristocratici, șantaj sub amenințarea pistolului. Și curajul unui tânăr rege ce a îndrăznit. Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial găsea România ca o națiune tânără, de abia atingând vârsta de 20 de ani.
     Tot din competiția Cinepolitica face parte și Ucenicul / The Apprentice (regia Junfeng Boo), care urmărește imersia unui tânăr ofițer în întunecatul sistem corecțional al Malaeziei. Un alt film tulburător este și documentarul Recolta de oameni / Human Harvest (regia Leon Lee) despre cum spitalele din China, prin uciderea a mii de prizonieri, opozanți ai sistemului (membrii unui cult enigmatic și ai unui sistem de credinţă alternativ, Falun Gong), recoltează și vinde organe către Occident. 
Cinepolitica va avea loc în perioada 20 – 23 aprilie, la Cinema Elvira Popescu din București, și va reuni în competiție șapte dintre cele mai noi filme și documentare politice.
     Detalii: www.cinepolitica.ro
(06.04.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinepolitica festival 2017, festival de film politic bucuresti, film politic, razboiul regelui film, the king who tricked hitler film

Opinii: