REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Imaginea de apoi” deschide Cinepolitica 2017


     Imaginea de apoi / Powidoki / Afterimage, ultima capodoperă a unuia dintre cei mai mari maeștri din istoria cinematografiei, Andrzej Wajda, va deschide cea de-a șasea ediție a Festivalului Cinepolitica (20 – 23 aprilie).
     Imaginea de apoi este un film biografic despre  cel mai important artist plastic polonez al secolului XX, Władysław Strzemiński. Wajda recreează lumea plină de zbucium și opreliști a unui artist de avangardă sufocat de socialism-realismul stalinist, în era puterii depline a acestuia. Filmul are multe ecouri și trimiteri către spiritul contemporan al societății poloneze și al lumii postcomuniste în general.
     La drum cu tata, debutul regizoarei Anca Miruna Lăzărescu în lungmetraj, completează programul Cinepolitica. Un road movie a cărui acțiune se petrece pe fundalul invaziei sovietice în Cehoslovacia, când doi frați româno-germani trebuie să își ducă tatăl bolnav de la Arad spre Dresda, cel mai apropiat loc unde acesta poate beneficia de operația care l-ar putea salva.
     Tot din estul Europei vine și documentarul Trump vs. Clinton, o producție românească în regia lui Trevor Poots, prezent și în competiția Cinepolitica cu un alt documentar despre Regele Mihai I al României, Războiul Regelui. Trump vs. Clinton se concentrează asupra chestiunilor esenţiale pentru SUA și cu un impact major asupra centrului şi estului Europei. Printre acestea se numără Putin și securitatea în domeniul apărării, NATO, refugiaţii, contextul post-Brexit şi supraviețuirea UE sau un război cibernetic între UE şi Rusia.
     Festivalul Internațional de Film Cinepolitica va avea loc în perioada 20 – 23 aprilie, la Cinema Elvire Popesco  și Institutul Balassi din București.
     Detalii: www.cinepolitica.ro
(10.04.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrzej wajda, cinepolitica 2017, festival de film politic bucuresti, la drum cu tata film, trump vs clinton film

Opinii: