REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Șapte martori pentru Mica Romă”, Premiu special pentru Cel mai bun documentar în Polonia


     Documentarul Șapte martori pentru Mica Romă, realizat de Anca Berlogea-Boariu, a primit Premiul pentru cel mai bun documentar la cea de-a XI-a ediție a Festivalului NNW - Film Festival Unruly, Undeterred, Cursed din Polonia, organizat împreună cu Platforma pentru Memoria Europeană.
     În noaptea de 28/29 octombrie 1948 au fost arestaţi toţi episcopii BRU: Dr. Valeriu-Traian Frenţiu, episcop de Oradea, Dr. Alexandru Rusu, episcop de Maramureş, Dr. Iuliu Hossu, episcop de Cluj, Dr. Ioan Bălan, episcop de Lugoj, Dr. Ioan Suciu, administrator apostolic al Arhiepiscopiei de Alba Iulia şi Făgăraş şi Dr. Vasile Aftenie, episcop vicar pentru Bucureşti. Aceştia au fost duşi la reşedinţa patriarhală de la mănăstirea Dragoslavele, transformată în lagăr păzit de Siguranţă.
     Cardinalul Lucian Mureșan și episcopii Virgil Bercea, Florentin Crihălmeanu, Alexandru Mesian, Vasile Bizău, Mihai Frățilă și Claudiu Lucian Pop vorbesc despre venerabilii slujitori ai lui Dumnezeu, pentru care este în finalizare (la momentul realizării filmului) cauza de beatificare, cardinalul Iuliu Hossu și episcopii Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu, Vasile Aftenie și Tit Liviu Chinez.
     Beatificarea a avut loc în timpul vizitei Papei Francisc în România, în iunie 2019, la Blaj. Mihai Eminescu a fost cel care a numit orașul ”Mica Romă”.
     Documentarul este produs de Asociația Signis România și finanțat de Asociația ”Oeuvres d’Orient” prin intermediul Arhiepiscopiei majore de Făgăraș și Alba-Iulia.
 
(30.09.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: anca berlogea, anca berlogea boariu, asociatia signis romania, sapte martori pentru mica roma documentar

Opinii: