REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Blaj Team 18 – Teatru și Memorie 1918-2018”


     Centenarul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 este un eveniment important al anului 2018. După Marele Război, Regele Ferdinand și Regina Maria reveneau victorioși în București pe sub Arcul de Triumf, iar episcopul greco-catolic Iuliu Hossu citea Proclamația de Unire în fața Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia.
     Un complex proiect artistic, de educație prin cultură, conceput de Ana Boariu Berlogea, a marcat, la sfârșitul anului 2017, această aniversare. „Blaj Team 18 – Teatru și Memorie 1918-2018” a adus laolaltă teatru, film, muzică pentru elevii din Blaj și din alte orașe. Spectacolul ”Călătorie în Marele Război” a fost prezentat și la Centrul Replika din București. 


Constantin Cojocaru a fost impresionant în rolul lui Iuliu Maniu.
     De altfel, Ana Boariu Berlogea are experiența unui alt spectacol, ”Drumul spre Santiago”, în cadrul proiectului ”Amintirea celor care au trecut”, în care a pus alături texte evanghelice, dar și mărturii contemporane cu privire la experiența spirituală în detenție, în Romania anilor ’50. În 2003, trupa de actori, condusă de Ana Boariu Berlogea și Dragoș Galgoțiu, a parcurs El Camino, pelerinajul din Franța până la Santiago de Compostela, și a jucat în 20 de localități. Demersul artistic a fost susținut de UNITER. ”Călătorie în Marele Război” este organizat de Asociația Signis și Primăria Blaj.
     
   
  Atelierul de film, coordonat de Effie Weiss și Amir Borenstein, cu sprijinul lui Napoleon Toader, a produs 12 scurtmetraje realizate de adolescenți.

     Atelierul de percuție, coordonat de Francesco Agnello, a propus muzica spectacolului multi-art ”Călătorie în Marele Război”, conceput de Ana Boariu. Scenariul a integrat scrisori regăsite, ziare citite și amintiri povestite de tinerii de astăzi despre tinerii de acum un veac, plecați la război din Liceul Sfântul Vasile din Blaj. O cronică a Unirii văzută din Ardeal, în care povestea soldaților necunoscuți, stră-bunici ai celor care povestesc, se îmbină cu perspectiva de azi asupra oamenilor uitați, care au făcut istoria: Iuliu Maniu, președinte al PNȚ, cardinalul Iuliu Hossu și Ioan Suciu, episcop greco-catolic.
     Spectacolul a integrat fragmente din scurtmetrajele realizate la Blaj, dar și imagini de la Arhiva Națională de Film. Actorii Florin Kevorkian, Constantin Cojocaru și Alexandra Anușca, studentă la Canto, au fost alături de elevii  Ioana Bogdan, Sonia Moșneag, Veronica Isailă, Cristian Benchea, Alexandru Coțofană, Alexandru Maier, Ovidiu Cătălin Oltean, Daria Gizdavu, Miruna Rotar, Patricia Sas, Daria Stoican, Sebastian Popescu, Sorin Furnea și Veronica Isailă. Scenografia a fost concepută de Augustina Stanciu, iar Oana Florică a realizat obiectele de ceramică folosite pe scenă.
  
     ”Călătorie în Marele Război” a fost prezentată în Blaj, la Festivalul 25 de ore de Teatru Non-stop din Sibiu, la Liceul teologic ”Inochentie Micu” din Cluj și la Centrul Replika din București.
Blaj TeaM 18 – Teatru și Memorie 1918-2018 este un proiect de educație prin cultură, organizat de Signis România și Primăria Blaj, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Fundația Renovabis (Germania). Parteneri: Asociația Culturală Replika, Teatrul Bis din Sibiu, Liceul “Sfântul Vasile cel Mare” Blaj, Colegiul Național “Inochentie Micu Clain” Blaj, Caritas Blaj și Radio Blaj.
Detalii: blajteam18
Imagine: Nap Toader, Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ana boariu berlogea, asociatia signis romania, blaj team 18, calatorie in marele razboi, constantin cojocaru, florin kevorkian

Opinii: