REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmS-au pus în vânzare abonamentele early bird pentru One World Romania 17


     
     Abonamentele Early Bird s-au pus în vânzare pe Eventbook, la prețul de 120 lei pentru desfășurarea festivalului în București (05 - 14 aprilie) sau 160 lei, care include și proiecțiile online (15 - 25 aprilie).
 
     Selecția de filme din acest an, curatoriată de Anca Păunescu și Andrei Tănăsescu, se concentrează pe alegeri, individuale dar și la nivel de comunități (LGBTQ+, fermieri, mineri, freelanceri, politicieni, societatea civilă), într-o gamă largă de contexte actuale: război și conflicte, impactul inteligenței artificiale, mercantilizarea și exploatarea avidă a resurselor naturale, abuzuri de putere, lupta pentru drepturile muncitorilor, criza climatică, coexistența laică și religioasă, discriminarea etnică, de gen sau de clasă și privarea de drepturi, insecuritatea socio-economică și geopolitică.

     Din Brazilia până în Ucraina, din Republica Centrafricană în Palestina, filmele OWR17 ne oferă privilegiul de a descoperi povești extraordinare despre alegerile unor oameni sau comunități în fața unor probleme de viață complicate, care definesc nu doar prezentul, ci și viitorul. 
     Două filme pe care o să le vezi la OWR17

     Al Djanat, The Original Paradise. Reîntoarcerea regizoarei Chloé Aïcha Boro în Burkina Faso pentru înmormântarea unchiului său o face martoră la o familie divizată în privința deciziei de a vinde proprietatea. Această dramă de familie surprinde cu dragoste și tandrețe o comunitate nevoită să aleagă între păstrarea culturii ancestrale sau capitularea în fața schimbărilor accelerate ale capitalismului.

     „Un vot pentru un dinte”. Traversând continentele, găsim alegerea și consecințele sale la propriu și la figurat în Smiling Georgia. O tragicomedie care analizează demagogia populistă din cadrul alegerilor prezidențiale din Georgia, filmul lui Luka Beradze investighează un sat în care voturile sunt cumpărate pe promisiunea, la propriu, a unei noi danturi.

     La OWR, experiența de cinema este gândită atât „on-screen”, printr-o selecție bogată și diversă a filmelor, cât și „off-screen”. Proiecțiile de film sunt urmate de discuții extinse cu regizorii de film sau experți locali, încurajând dialogul pe teme legate de drepturile omului, teme sociale, politice și de mediu prin intermediul cinemaului.

     Afișul ediției din acest an este creat de Șerban Jipa și este schița de portret a unui candidat ideal sau, poate, anti-utopic, o creatură ieșită din cacofonia politică, mediatică și războinică în care trăim.

Detalii: One World Romania
(14.02.2024)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: anca paunescu, andrei tanasescu, one world romania 2024

Opinii: