REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



„Q.E.D.”, prima producţie filmată în alb-negru, după “Moromeţii”


Q.E.D., filmul scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki, care se lansează pe ecrane începând cu 10 octombrie, marchează o premieră în cinematografia românească de după 1989:

este prima producţie realizată pe peliculă alb-negru, de la Moromeţii încoace. Vivi Drăgan Vasile semnează imaginea ambelor lungmetraje. 
Drama cu accente de policier are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare într-o revistă a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Gestul său nu rămâne fără consecinţe. În rolurile principale sunt Ofelia Popii, Sorin Leoveanu şi Florin Piersic Jr. Zilele acestea, filmul este proiectat la Festivalul Internaţional de Film de la Rio de Janeiro, în secţiunea Expectations 2014. 
Potrivit publicaţiei americane „Variety”, Q.E.D. este excelent filmat în alb-negru şi reuşeşte „o remarcabilă recreare a epocii”. Q.E.D. nu a fost convertit din color, ci a fost filmat direct pe peliculă ORWO alb-negru, mai costisitoare decât cea obişnuită, adusă special din Germania şi procesată la Budapesta, pentru că în România nu există laboratoare echipate pentru acest lucru. 
„Pentru mine, ocazia de a mai face un film alb-negru, la 25 de ani după Moromeţii, a fost ca o reîntoarcere la iubirea dintâi... Cred că subiectul şi epoca din Q.E.D. sunt potrivite pentru o astfel de tratare, în griuri, şi nu în culoare. Curajul polemic al regizorului şi al producătorului acestui film, într-o perioadă în care agresivitatea cromatică a digitalului ne-a invadat, mi se pare demn de luat în seamă”, spune Vivi Drăgan Vasile. În 1987, imaginea filmului adaptat după romanul lui Marin Preda şi regizat de Stere Gulea i-a adus un premiu important din partea breslei. 
Filmările s-au desfăşurat în mai multe locuri din Bucureşti, în toamna lui 2012: lângă Ateneul Român, la Facultatea de Biologie, sediul Universităţii Politehnice de la Polizu, fostele Uzine Faur, Poligonul Dinamo sau zona Armenească. O parte consistentă din buget a fost alocată reconstituirii anilor ’80. Scenografia este semnată de Cristian Niculescu, iar costumele au fost create de Svetlana Mihăilescu. Un alt punct forte al filmului, scenografia, a fost remarcată şi premiată la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden – goEAST. Montajul îi aparţine Danei Bunescu. 
Q.E.D. îi are în distribuţie şi pe Virgil Ogăşanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguţă, Marc Titieni, Paul Ipate, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu şi Mihai Călin. 
Pelicula a obţinut Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Roma şi a fost selectat la numeroase festivaluri: New Directors/ New Films (New York), Göteborg, Vilnius, Karlovy Vary sau TIFF. Filmul este produs de Velvet Moraru, prin ICON Production, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi cu contribuţia Cinema City & The Group, Abis Studio şi HBO România.
Detalii: facebook
 


 

Cuvinte cheie: andrei gruzsniczki, florin piersic jr, ofelia popii, qed, quod erat demonstrandum, sorin leoveanu, vivi dragan vasile

Opinii: