REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPerspective și iluzii


     Cele două sesiuni ale concursului CNC din 2016 au validat, în cele cinci secțiuni ale sale, peste 70 de câștigători, cărora li s-au repartizat credite teoretic rambursabile de aproximativ 50.000.000 lei. Mulți bani, dar insuficienți pentru realizarea filmelor respective. Unele dintre proiectele validate nici nu vor ajunge vreodată pe ecran, pentru că nu vor strânge bugetele necesare sau pentru că regizorii își vor descoperi alte priorități. Am auzit spunându-se „A trecut prea mult timp și nu mai cred în proiectul ăla”.  Dar, în orice caz, câștigătorii din 2016 vor ajunge în filmări și, în cel mai fericit caz, pe ecrane abia în 2018.
     Deocamdată, în 2017 jocurile sunt făcute, sau aproape. Există filme deja aliniate la start, primele fiind 6,9 pe scara Richter de Nae Caranfil, Fixeur de Adrian Sitaru și Ana, mon amour de Călin Netzer. Altele bat la ușile festivalurilor și, conform cutumei stabilite tacit, premiera românească e condiționată de cariera internațională. Dar filme susceptibile de a fi gata în cursul anului ar fi. Iată câteva într-o ordine aleatorie: Aniversarea de Dan Chișu, Vara s-a sfârșit de Radu Potcoavă, Breaking News de Iulia Rugină, Marița de Cristi Iftime, Soldații de Ivana Mladenovici, Partea nu prea fericită a lucrurilor de Emanuel Pârvu, Charlton Heston de Andrei Crețulescu, Un pas în urma serafimilor de Daniel Sandu, La drum cu tata de Anca Miruna Lăzărescu. Se configurează astfel un an al debuturilor în lungmetraj, ceea ce e promițător.
     Mai complicat e să ghicim un profil pentru 2018, în ciuda celor 70 de câștigători ai concursurilor de anul trecut. Există câțiva regizori harnici și care au privilegiul de a fi susținuți cu asiduitate de producătorii lor. Așa că putem miza pe tandemul Radu JudeAda Solomon dublu învingători cu documentarul Țara moartă și lungmetrajul de ficțiune Pentru asta te-ai născut; pe cuplul Cristina IacobAdrian Sârbu a căror Ramonă e deja în filmări; pe Dan Chișu care a abandonat statutul de cineast independent și a participat cu Jandarmul la ambele sesiuni ale concursului 2016, acordându-i-se de fiecare dată note mari pentru scenariu, dar pierzând prima dată la jocul punctajelor; pe Daniel Sandu care pentru lungmetrajul Tatăl mută munții îl are producător pe Cristian Mungiu, ceea ce este din start o importantă recomandare; pe Radu Muntean care niciodată nu se lasă pe tânjeală și al cărui proiect se numește Alice T. Sunt doar câteva supoziții dintr-un noian de posibilități.
 
(5.01.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: concurs cnc 2016, filmele romanesti din 2017, romanian filmmakers, romanian films in 2017

Opinii: