REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmICON Production


     În 1994, când nu existau încă nici Mobra, nici Libra, nici HiFilm, nici Mandragora, nici alte case de producție între timp celebre, ci doar Castel Film al lui Vlad Păunescu și Domino Film al lui Cristian Comeagă, Velvet Moraru și-a luat soarta în propriile mâini și a înființat o firmă de profil pe care a botezat-o cu numele ei - Velvet Production. După câțiva ani de încercări și tatonări, a apărut și prima producție de anvergură: lungmetrajul Taxi contra limuzină, devenit ulterior Examen. Cu acest prilej, Velvet Production a căpătat un nou nume la sugestia regizorului Titus Muntean - ICON Production, și evident o nouă siglă desenată de scenograful Daniel Răduță.
     Despre ICON, Velvet Moraru spune că este “o firmă modestă de producție”. S-ar putea adăuga „dar ambițioasă“, pentru că deși numeric realizările de până acum nu sunt multe, calitativ ele vizează un anume nivel profesional confirmat prin premii naționale și internaționale. În 2003, Examen primește trei premii UCIN (regie, interpretare masculină, montaj); în 2010, la Jihlava, Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu este considerat cel mai bun documentar din Europa de Est, iar gala anuală Gopo îl premiază la categoriile lungmetraj documentar și montaj; în 2013, lui Quod erat demonstrandum i se acordă la Roma premiul special al juriului, la care se vor adăugă ulterior 3 premii UCIN și 5 premii Gopo; în 2014, la Cottbus, Cai putere este considerat cel mai bun scurtmetraj al competiției. Despre Vara s-a sfârșit e prea devereme să vorbim pentru că iese în premieră în 2017, iar Charlton Heston se află abia în facere.
     Sunt succese pe care Velvet Moraru le împarte cu echipa ei de care e mândră: mâna sa dreaptă, Marta Gavrilă – asistent producător; Sorin Ana – coordonator producție și director de locații; Raluca Durbacă – lector de scenarii, asistent de regie și secretară de platou; Dan Mironovici – asistent de producție; Ioana Moraru – lector de scenarii.
(2.01.2017)


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: case de producție romanesti, icon productions, romanian filmmakers, velvet moraru

Opinii: