REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPentru un ”03 ByPass”, vorbiți cu Nap Toader


     Dileme morale și ”bolnavul” sistem românesc de sănătate, acestea sunt temele noului film regizat de Nap Toader. Scenariul, scris de Alin Ludu Dumbravă - Dan Stăiculescu și adaptat de Nap Toader, generează discuții despre viața unui echipaj de ambulanță (doctor – Medeea Marinescu, asistent – Alex Potocean, șofer – Gabriel Spahiu). Oameni dedicați unei profesii dificile, în care totul e legat de viață/moarte, cei trei au probleme sentimentale și financiare. Momentul  de criză apare când găsesc o grămadă de bani în casa unui bătrân, pe care îl cunosc de la alte intervenții. Să ia sau să nu ia banii? Bătrânul nu are moștenitori, așa că ”averea” ar ajunge în buzunarul găurit al statului. După o oarece rezistență morală, tentația de a păgubi ”venitul național” e prea mare. Sau nu?  Povestea e pigmentată și de o mică idilă între doctoriță și asistent.
     La conferința de presă, regizorul Nap Toader și actorii Medeea Marinescu, Gabriel Spahiu și Alex Potocean au povestit că toți au făcut voluntariat la Salvare, pentru a înțelege mai bine cum decurg lucrurile. Experiența i-a marcat, distanța dintre viață și moarte fiind foarte mică. Totul este altfel când trăiești zilnic pe hotar.
Nap Toader a venit îmbrăcat cu un tricou inscripționat cu 8844, numărul de sms la care poți să donezi bani pentru un spital de copii. ”Dacă statul nu face nimic, să facem noi”, a zis el.
     03 ByPass este primul lungmetraj produs de Clandestino, casă de producție înființată de Corina Stavilă, Silviu Stavilă și Mihai Bogos. Cei trei și-au asumat și departamente importante în realizarea filmului – montaj, imagine, sunet.
     03 ByPass a intrat în competiția de lungmetraj de la festivalul BUZZ CEE, unde Nap Toader și Corina Stavilă au venit la discuțiile de după vizionare.
 
Imagine: Nicolae Cara
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: 03.bypass film, alex potocean, clandestino production, corina stavila, gabriel spahiu, medeea marinescu, nap toader

Opinii: