REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film“Parastasul rasismului” și dialogurile OWR #13


     Rude, prieteni, colegi de lucru, vecini — de o mie de ani, romii sunt egalii și contemporanii noștri, chiar dacă nu îi tratăm așa. Ediția a 13-a a festivalului One World Romania, care debutează vineri 21 august, își propune să contrabalanseze reprezentarea exotizantă și incompletă de care au de obicei parte comunitățile rome printr-o serie de evenimente care le va da membrilor lor ocazia să se caracterizeze fără filtre și fără intermediari.
     România a traversat, anul trecut, un prag sensibil: barometrul relațiilor interetnice a anunțat că românii care și-au eliberat mintea de stigma față de romi i-au depășit ca pondere pe românii care nu îi consideră ca egali în societate. Însă pandemia a demonstrat că cetățeanul rom poate recădea rapid în poziția lăsată vacantă, pentru scurt timp, de vinovat de serviciu, cu consistenta contribuție a mass-media. Dar conștientizarea pericolului constant de regresiune nu trebuie să ne împiedice să ne bucurăm de victorie și mai ales să-i celebrăm pe luptătorii angajați în campanii de lungă durată împotriva discriminării: activiști, jurnaliști, sociologi, etc. Drept care festivalul își invită publicul sâmbătă 22 august, la Verde Stop Arena, la "Parastasul Rasismului". Se vor cânta cântece vesele de înmormântare, toate la căpătâiul intoleranței. Vor participa în calitate de MC Mircea Toma de la ActiveWatch, Ciprian Necula - activist rom în cadrul Platformei Aresel, doctor în sociologie și profesor asociat SNSPA, Dragoș Mușat (Tetelu) - jurnalist, autor și actor de sketch-uri comice - și o serie de invitați speciali acompaniați de Daniel Mărgean & Trio Band. Performance-ul va începe după proiecția filmului Taikon și face parte din seria de evenimente „Habar n-ai tu cât te iubesc”, care discută și celebrează cultura romă.
     Dezbaterea "Ce ne facem când reușim" se va desfășura miercuri, pe 26 august, de la ora 17 și va putea fi vizionată pe pagina de Facebook One World Romania. La aceasta vor participa Cătălina Olteanu - membru în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării; Carmen Gheorghe - președinta asociației E-Romnja și coordonatoare și editor al colecției de eseuri și cercetări "Problema românească - o analiză a rasismului românesc"; Gelu Duminică - directorul executiv al fundației Agenția de Dezvoltare Împreună; Ciprian Necula, activist rom în cadrul Platformei Aresel, doctor în sociologie și profesor asociat SNSPA; Prof. univ. dr. Vasile Dâncu - președintele Institutului Român pentru Evaluare și Strategie; și Mălina Voicu - cercetător științific la Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române. Discuția va fi moderată de Mircea Toma de la ActiveWatch.
     Tot cu ajutorul vostru, al spectatorilor, ne vom atinge alt scop, acela de a sparge tăcerea care înconjoară diverse subiecte și figuri care au fost considerate de-a lungul timpului de către istoria oficială ca fiind problematice. Un astfel de personaj prea puțin cunoscut de către publicul larg este Petre Sirin, regizor de filme documentare la studioul "Alexandru Sahia" care, pe lângă o serie întreagă de scurtmetraje dedicate artelor sau istoriei, a lăsat în urmă mărturii fantastice despre o lume căreia mulți nici nu-i bănuiesc existența: cea a culturii queer din perioada comunistă. Duminică, 30 august, de la ora 17.00, pe pagina de Facebook One World Romania, Florin Buhuceanu (activist pentru drepturile omului), Teona Galgoțiu și Bogdan Balla (cineaști) pentru a explora momente ale culturii gay în contrapunct cu represiunea polițienească încheiată abia la finele anului 2002 și pentru a discuta modalități de prezervare a acestei istorii alternative, care riscă să dispară odată cu protagoniștii ei.
     Dezbaterea Kinedok de anul acesta, care va viza recenta schimbare a paradigmei în distribuția documentarului de artă, se va desfășura de asemenea online. Anul 2020 a adus o reformă radicală a modului în care filmele își ating publicul țintă. Afectată masiv de criza mondială de sănătate, industria cinematografică a fost nevoită să vină cu soluții rapide, multe dintre acestea netestate în prealabil. Distribuitorii de film au fost forțați să implementeze strategii noi și să se aventureze în teritorii necunoscute, mai ales în mediul online. Marți 25 august, ora 17:00, tot pe pagina de Facebook One World Romania, va avea loc o discuție cu Ivana Formanová din Republica Cehă - Coordonator KineDok, Institute of Documentary Film (IDF) și Jean-Marie Barbe din Franța - producător, regizor, coordonatorul platformei online pentru film documentar independent Tënk și al festivalului États Généraux du Film Documentaire de Lussas. Evenimentul se va desfășura în limba engleză.    
     Din cauza unei schimbări de ultim moment, locația Contego - The Coffee Factory va fi înlocuită cu locațiile Rezidența BRD Scena 9 și Manasia Hub - fapt care va avea un impact minimal asupra orelor proiecțiilor anunțate anterior.
Detalii: OWR 
     

 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bogdan balla, one world romania 2020, parastasul rasismului one world romania, petre sirin, teona galgotiu

Opinii: