REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCompetiția internațională și juriile OWR 13


     Competiția Internațională a celei de-a 13-a ediții a Festivalului de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania, care se va desfășura între 20 și 29 martie, la București, pune accentul în acest an pe modalități singulare de percepere și de exprimare a societății contemporane.
     Dacă marile provocări ale epocii noastre se caracterizează prin universalitatea lor, mass-media are tendința de a uniformiza experiențele și de a impune un limbaj comun pentru a comunica impresii care rămân însă, în mod iremediabil, unice. Tocmai această tensiune dintre tematici generale și moduri de expresie particulare va fi firul director al competiției noii ediții. Prin filmele selecționate, Competiția Internațională va oferi o panoramă a cinemaului documentar actual, în ce are el mai ambițios din punct de vedere conceptual și formal, și va dovedi faptul că limbajul cinematografic este o materie vie, în perpetuă transformare și reinventare.
     Filmele din competiție sunt, cu trei excepții notabile, filme în care autorul își fixează camera asupra lumii înconjurătoare. Aceasta apare uneori sub trăsăturile unui individ - o femeie solitară, patroana unei cafenele din mijlocul deșertului, în Strada deșertului nr. 143 (143 rue du désert, regia Hassen Ferhani), ale unui imigrant nigerian stabilit în Austria, în Mișcările unui munte din apropiere (Movements of a Nearby Mountain, regia Sebastian Brameshuber), sau ale unui bărbat care moare singur și trezește un val de amintiri în consătenii lui, în Oroslan (regia Matiaž Ivanišin). Alteori, regizorii trasează legături pertinente între neocolonialismul începutului de secol al XX-lea, precum în Neliniște fordlandiană (Fordlandia Malaise, regia Susana de Sousa Dias), războiul din Vietnam, în Sezonul nisipului (Mùa cát vong, regia Phan Thu Hang), sau primele lagăre de concentrare apărute imediat după ce Hitler a ajuns la putere, în Statut și teren (Zustand und Gelände, regia Ute Adamczewski), și prezenta situație a lumii.
     Celelalte trei filme din Competiție sunt narate la persoana întâi, ceea ce nu înseamnă că oferă perspective mai înguste despre societatea contemporană. Experiența personală a cineaștilor mediază și reliefează problematici de prim ordin precum migrația către Europa în Marea din mijloc (La mer du milieu, regia Jean Marc Chapoulie), depresia, în Să nu credeți că o să țip (Ne croyez pas que je hurle, regia Frank Beauvais), sau schimbările geopolitice din anii 1970 până astăzi în Călătoria în jurul lumii când tu erai de vârsta mea (A volta ao mundo quando tinhas 30 anos, regia Aya Koretz).
     Pentru a evalua aceste titluri remarcabile, festivalul One World Romania a asamblat pentru prima oară un juriu format din specialiști, care va acorda un premiu filmului care împinge cel mai departe și cu cea mai mare pricepere granițele genului documentar. Juriul va fi format din cinci profesioniști ale căror opere se caracterizează printr-un melanj liber și original de genuri, estetici și formate cinematografice. Mariana Otero a realizat documentare angajate și care au stârnit polemici datorită directeței cu care abordau subiecte ardente în societate; alături de activitatea ei de regizor, predă la ateliere și universități din Franța. Ivana Mladenović a devenit un nume important al tinerei cinematografii românești după primele sale două filme, Soldații. Poveste din Ferentari și Ivana cea Groaznică, ambele chestionând distincția dintre documentar și ficțiune. Filmografia Anei Lungu demonstrează aceeași indiferență față de categoriile tradiționale ale cinemaului și o neînfricare de a-și folosi propria viață ca material de film. Abbas Fahdel este un regizor, scenarist și critic de film franco-irakian ale cărui filme, atât de ficțiune, cât și documentare, abordează în multiple feluri traumele antrenate de conflictele din Orientul Mijlociu. Jurij Meden alătură activitatea lui de curator și director al programării la Muzeul Austriac de Film cu cea de cofondator al festivalului de conservare a patrimoniului cinematografic The Nitrate Picture Show și de regizor de filme experimentale.
     Ca în anii precedenți, filmele din competiție vor fi vizionate și de un juriu alcătuit din elevi de liceu. Noutatea acestei ediții constă în parteneriatul dintre One World Romania și Super, festivalul de filme făcute de adolescenți, care vor colabora pentru a le oferi tinerilor selectați un parcurs mai aprofundat și de durată. Jurizarea din cadrul festivalul One World Romania nu va reprezenta decât prima etapă a unei adevărate imersiuni într-un mod diferit de a face și de a vedea filme. Acesta nu este accesibil decât celor care au atât o doză bună de curiozitate intelectuală, cât și acuitate în perceperea particularităților artei filmice - prima este calitatea pe care organizatorii o caută în membrii juriului liceenilor, iar cea de-a doua este ceea ce își propun să dezvolte la ei, prin intermediul unui atelier de film documentar de patru zile, care se va derula în timpul festivalului. Îndrumați de trei tutori din cinematografia românească, participanții vor realiza exerciții practice (fotografii și filmări) prin prisma cărora vor descoperi ce presupune reprezentarea realității prin aparatul de filmat. Ulterior, liceenii vor fi chemați să alcătuiască selecția și să organizeze din punct de vedere artistic proiecțiile din cadrul festivalului Super 2020.
     Detalii: www.festival-oneworld.ro // Înscriere în juriul liceenilor
(04.02.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: competitia internationala owr 13, one world romania 2020, super festival

Opinii: