REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLes Films de Cannes à Bucarest 2018: 4 scurtmetraje românești


     Consistenta secțiune de filme românești programate în ediția 2018 a festivalului a avut și scurtmetraje românești, prezentate în diferite secțiuni la Cannes. Toate producțiile autohtone au fost selecționate de Cristian Mungiu și criticul de film Andrei Tănăsescu, moderator al discuțiilor cu publicul după proiecție.
 
     Valeriu Andriuță este, de câțiva ani, prezent la Festivalul de la Cannes ca actor în filmele lui Sergei Loznitsa - A Gentle Creature și Donbass, dar și ca regizor al scurtmetrajelor Chers Amis și Cu unul în plus. La această ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, Valeriu Andriuță a interpretat diferite partituri în Donbass, Dragoste 1. Câine, de Florin Șerban, Beautiful Corruption, regizat de Eugen Damaschin. Împreună cu Cristina Flutur și o parte din echipa scurtmetrajului Cu unul în plus, a participat la proiecție și la întâlnirea cu publicul de la Cinemateca Eforie.
 
 
     Pescărușul este un scurtmetraj scris și regizat de Maria Popistașu și Alexandru Baciu. Amândoi debutează astfel în regia de film cu această poveste emoționantă, dar nu lacrimogenă, despre o pasăre rănită care ajunge în curtea unei familii. Cei doi au povestit că ideea le-a venit de la o întâmplare reală, construind în jurul propriilor amintiri și emoții. Maria Popistașu și joacă, alături de Alexandru Dabija, căruia i-a plăcut scenariul.

     Echipa scurtmetrajului Totul e foarte departe, regizat de Emanuel Pârvu, a fost reprezentată de către Vlad Corbeanu, regizorul fiind plecat la Valladolid, unde filmul a și fost premiat. Călătoria la oraș a mamei (Mirela Gorea), împreună cu fiul cel mic, cam încet la minte (Vlad Corbeanu), ca să-l vadă pe fiul înstrăinat (Emanuel Pârvu), a impresionat prin construcția dramaturgică și prin interpretare.

     Albastru și roșu, în proporții egale, scurtmetraj scris și regizat de Georgiana Moldoveanu, cu Miruna Blidariu, Florentina Țilea și Bogdan Albulescu în rolurile principale, a fost selectat în secțiunea Cinéfondation la Cannes 2018.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: albastru si rosu, in proportii egale short movie, andrei tanasescu, cu unul in plus scurtmetraj, les films de cannes a bucarest 2018, pescarusul film, totul e foarte departe film

Opinii: