REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCarlos Reygadas – invitat de onoare la Les Films de Cannes à Bucarest


     Les Films de Cannes à Bucarest, festivalul care aduce în România, din 2010, cele mai importante filme ale anului în prezența unor autori reputați, va avea loc anul acesta între 19 și 28 octombrie în București - Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union - și în alte șapte orașe din țară.
     Invitatul de onoare al ediției a 9-a a festivalului este regizorul mexican Carlos Reygadas, care ieri și-a prezentat cel mai recent film al său, Nuestro tiempo/Our Time, în premieră mondială la Festivalul de Film de la Veneția.
     Descoperit și multi premiat la Cannes, Carlos Reygadas este regizorul-fenomen care, cu doar cinci lungmetraje la activ, „poartă pe umerii săi, într-un veritabil one-man-show, noul val al cinematografiei mexicane” (Sight&Sound). Les Films de Cannes à Bucarest îi dedică o retrospectivă în cadrul căreia vor fi prezentate toate filmele de lungmetraj ale autorului.
     Our Time va avea premiera în România pe 21 octombrie la Cinema Pro, în prezența regizorului și a Nataliei Lopez, scenaristă, monteuză și partenera regizorului în viața reală, care interpretează rolul principal feminin. Personajul principal masculin este jucat chiar de regizor. Reygadas este Juan, care trăiește împreună cu soția sa la o crescătorie de tauri de luptă. Cei doi au o relație deschisă, dar când femeia se îndrăgostește de alt bărbat, Juan trebuie să împace realitatea cu propriile așteptări. Pentru prima oară Reygadas este regizor, producător, scenarist, actor și monteur la propriul film. Proiecția va fi însoțită de un master-class deschis deopotrivă cineaștilor și spectatorilor.
     La 31 de ani, Reygadas a părăsit cariera de jurist din serviciul diplomatic mexican pentru a urma calea filmului. A făcut patru scurtmetraje și a debutat cu Japón, prezentat la Rotterdam, apoi la Cannes, unde a obținut Mențiunea specială Camera d'Or, în 2002. În 2005, Reygadas a revenit la Cannes, în competiție, cu cel de-al doilea lungmetraj, Batalla en el cielo/Battle in Heaven. Tot la Cannes, a câștigat Premiul Juriului pentru Stellet Licht/Silent Light, în 2007, și Premiul pentru regie cu Post Tenebras Lux, în 2012.
     Retrospectiva Carlos Reygadas va fi prezentată în cadrul secțiunii speciale Focus Mexic.
     Detalii: Filme de festival // Facebook
(06.09.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: carlos reygadas, filme de festival, focus mexic cinema, invitati les films de cannes, les films de cannes a bucarest 2018

Opinii: