REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmIstoria sclaviei romilor, povestită de prima regizoare de etnie romă, Alina Șerban


     Actrița Alina Șerban își face debutul în regia de film cu scurtmetrajul Bilet de iertare. Prima din familia ei de etnie romă care a absolvit liceul, ea și-a continuat studiile la UNATC, New York University - Tisch şi a obţinut diploma de masterat la Royal Academy of Dramatic Art, Londra.
     Actrița și-a făcut debutul ca protagonistă în lungmetrajul Singură la nunta mea/ Seule a Mon Mariage. Filmul a fost selectat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2018, în cadrul programului ACID (Association pour le cinéma indépendant et sa diffusion). Pentru acest rol, Alina Șerban a primit Premiul Best Actress la Festivalul International du Film de Femmes de Salé. Filmul a câștigat Premiul Best feature film la Festivalul European de Film CineDays.
     Cunoscută în România ca inițiatoare a teatrului cu mesaj social rom, Alina Șerban a reușit în decursul ultimilor 10 ani să aducă în atenția publicului povești despre experiențele romilor, din perspectivă romă. ”Marea rușine” este prima piesă de teatru a unei regizoare de etnie romă, inclusă în repertoriul permanent al unui teatru de stat din România. Spectacolul prezintă istoria sclaviei romilor, subiect care nu se regăsește în manualele școlare.
     În prezent, actrița se pregăteşte pentru o nouă etapă în cariera ei. Cei 10 ani de activitate artistică şi activism rom culminează cu primul ei film, Bilet de iertare. Scurtmetrajul, regizat și scris de Alina Şerban, continuă să vorbească despre această pagină de istorie prea puțin cunoscută de publicul larg. Acțiunea se petrece în anul 1856 și urmărește povestea robului Dincă, care este iubit de două mame:  mama sclavă și mama boieroaică. Filmările vor începe luna aceasta și vor avea loc la Palatul Stirbey Buftea.
     Bilet de iertare este produs de Mobra Films și Asociația Untold Stories, înființată de către Alina Șerban în 2015, care are ca misiune documentarea şi promovarea culturii şi identităţii rome. Scurtmetrajul Bilet de iertare este un proiect derulat de Asociația Untold Stories și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, co-finanțat de Guvernul României - Departamentul pentru Relații Interetnice.
Detalii: facebook
 
(17.10.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alina serban, asociatia untold stories, bilet de iertare scurtmetraj, mobra films, singura la nunta mea film

Opinii: