REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAlina Șerban, cea mai bună actriță a Germaniei în 2020


     Alina Șerban a fost aleasă cea mai bună actriță a Germaniei cu filmul Gipsy Queen (Austria-Germania, 2019), în regia lui Hüseyin Tabak. 
     Cea de-a 8-a ediție a ceremoniei de decernare a Premiilor Uniunii Actorilor din Germania a avut loc vineri, 11 septembrie în Berlin.
     În Gipsy Queen, Alina Șerban a dat viață personajului Ali, o emigrantă, mamă singură de etnie romă, femeie curajoasă care luptă să le ofere copiilor ei o viață mai bună.
     Deși înainte de acest film actrița nu știa limba germană și nici să boxeze, aceasta a luat lecții și s-a pregătit intens.
     Filmul conține o scenă de box care scrie istorie cinematografică – cea mai lungă scenă de box filmată dintr-o singură dublă, în care Alina Șerban a întâlnit-o în ring pe Maria Lindberg, campioană mondială la box.
     În discursul ei de acceptare a premiului, Alina Șerban a amintit despre propria experiență, în care s-a confruntat cu condiții improprii de trai, ca mulți alți copii, și despre puterea pe care mama ei i-a insuflat-o, de a putea vedea dincolo de sărăcie și rasism.
     Pentru interpretarea sa din “Gipsy Queen”, Alina Șerban a mai obținut premiul pentru “Cea mai bună actriță” la Festivalul Internațional de Film Tallinn Black Nights 2019, cel mai important festival de film din Țările Baltice, precum și o nominalizare la Premiile Academiei Germane de Film (LOLA).
     Alina Șerban este actriță, dramaturgă si regizoare, inițiatoarea teatrului cu mesaj social rom în România și câștigătoare a numeroase premii internaționale. Prima din familia ei care a absolvit liceul, ea și-a continuat studiile la UNATC București, New York University – Tisch și a obținut diploma de masterat la Royal Academy of Dramatic Art, Londra.
     Actrița și-a făcut debutul ca protagonistă în lungmetrajul Singură la nunta mea/ Seule à Mon Mariage. Filmul a fost selectat la Festivalul de la Cannes 2018, în programul ACID. În 2020, ea și-a făcut debutul în regie de film cu scurtmetrajul Bilet de iertare, care a primit mențiune specială la TIFF 2020 și este inclus în numeroase festivaluri internaționale de film.
Detalii: Deutscher Schauspielerpreis
(14.09.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alina serban, gipsy queen film, hüseyin tabak, premiilor uniunii actorilor din germania

Opinii: